Realtidsövervakning vid ölbryggning ger bättre kontroll på processen

Finska teknikföretaget Collo har utvecklat en analysteknik, baserad på radiovågor som kan övervaka tillståndet för vätskor i industriella processer. Tekniken är bland annat applicerbar på bryggning av öl.

– Våra sensorer kan placeras var som helst i processen för att optimera exempelvis användningen av råmaterial och kemikalier i de kritiska processtegen, berättar Matti Järveläinen, vd och grundare av Collo.

Deras analysator analyserar processen fortlöpande, vilket, enligt företaget själva, skiljer sig från manuella prover som ofta ger en försenad ögonblicksbild av status vid en viss tidpunkt.

– Fördelen med realtidsövervakning är att man slipper gissa när man justerar processen, vilket i sin tur leder till att man kan spara mycket i kemikalier, material, energi och tid, fortsätter Matti Järveläinen.

Analysatorn mäter åtta unika parametrar i vätskan, vilka tillsammans utgör dess ”fingeravtryck”. Om egenskaperna förändras under processen visas detta omedelbart, vilket gör det möjligt att snabbt utföra korrigerande åtgärder. Det kan exempelvis röra sig om att oönskade fasta partiklar bildas eller att den kemiska balansen påverkas negativt.

Eftersom tekniken visar realtidsmätningar kan processen fortlöpande justeras utifrån resultaten.

– Om man upptäcker problemet för sent kan det eskalera och bli mycket dyrare att åtgärda, säger Mikko Tielinen, försäljningschef på Collo.

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Trend: Så vill svenska folket unna sig

När svenska konsumenter vill unna sig något är det främsta njutningsmedlet – choklad. För sex av tio konsumenter är varumärket för chokladen helt avgörande medan detta spelar betydligt mindre roll för bakverk och godis. Det visar en färsk rapport från Nordic Viewpoint, som Livsmedel i fokus är först med att ha fått bläddra i.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.