Protos blandar proteiner: ”Framtiden handlar om både och”

Thomas Östlund är hockeyspelaren som lämnade rinken för att ta över familjeföretaget inom kött och chark. Och som utvecklat Protos till en innovativ miljardverksamhet med fokus på en grönare framtid.
– Utan visioner och tydliga målbilder vinner man inga matcher, säger han.

När Svenskt Butikskött och Gotlands Slagteri slogs ihop till ett och blev Protos 2022 markerade det ett avgörande skifte i familjeföretagets historia. Från att dittills helt ha fokuserat på lokal och hållbar köttproduktion blev den nya visionen att bli Sveriges ledande leverantör av såväl växtbaserat som animaliskt protein.
– Vår målsättning är att både de animaliska och växtbaserade livsmedlen ska ha lägsta möjliga klimatavtryck och vi riktar oss till konsumenter som värderar smak, ursprung och näring. Framtiden handlar inte om antingen eller utan om både och, säger Thomas Östlund, vd för Protos, när vi ses på huvudkontoret i Solna.

Första tanken är ”herregud, vad lång han är”, för 195 centimeter är inget man skojar bort. Han ser dessutom oförskämt vältränad ut och förklaringen stavas inte bara gym utan – yoga.
– Att vara företagsledare kräver mycket både psykiskt och fysiskt. Jag märker tydligt att det själsliga ger mig både avkoppling och goda flöden i kroppen.

Men vi backar bandet och tar den här historien från början. Thomas Östlund lärde sig stycka kött redan som tonåring, då han jobbade extra i sin pappas företag ”Bosses kött”, som var specialiserat på lammkött från Gotland.
Men det var egentligen inte kött som engagerade honom. Nej, han ville bli hockeyproffs och fick A-lagskontrakt redan som 17-åring och gjorde sedan karriär som målvakt inom AIK och Djurgården, och spelade även flera omgångar för landslaget Tre kronor.
– Sporten var annorlunda på den tiden. Även vi som spelade på hög nivå spelade hockey på halvtid och jobbade halvtid. Det är jag tacksam för i dag, säger Thomas Östlund och förklarar att det bland annat innebar att han kunde bidra inom familjeföretaget men även att han utbildade sig inom försäkringsmäkleri och blev sin egen entreprenör.
Efter fem år som hockeyproffs i Schweiz i slutet på 90-talet och början av 2000-talet flyttade han hem till Stockholm igen och kände sig, 37 år gammal, ganska klar med det aktiva hockeyspelandet. När pappa Bosse fyllde 60 år ett par år senare, och ville gå i förtida pension, bestämde sig de tre syskonen Östlund för att 2004 ta över familjeföretaget, som nu heter Stockholms Butikskött.
Thomas kliver fram som vd och under hans ledning växer företaget och tar en ny och mer hållbar riktning, där man snabbt blir den drivande aktören i att utveckla marknaden för gårdskoncept och Krav-märkt kött i hela Sverige.
– Bra mat är viktigt på riktigt. Därför har vi gått i bräschen för att lyfta fram uppfödarna och genom ett nära samarbete kunna ta ansvar för hela värdekedjan från jord till bord.

År 2011 startas varumärket Smak av Gotland som i dag är Sveriges största regionala köttmärke. Och när eko-boomen fart ordentligt 2014, och Sveriges konsumenter vill köpa Krav-märkt kött som aldrig förr, ökar omsättning snabbt. I dag är Protos Sveriges största aktör inom Krav-märkt kött. och levererar mycket till handelns egna varumärken, såsom Axfoods Garant, Icas I Love Eco, Coops Änglamark och Lidls Svea Lantkött.

Hur har ni påverkats av att ekologiskt tappat marknadsandelar under de senaste åren?
– Just nu är faktiskt efterfrågan betydligt större än tillgången, något som till stor del drivs av just EMV. Vi jagar därför nya leveratörssamarbeten eftersom det helt enkelt inte är lika mycket ekologiskt kött i omlopp längre. Det hänger i sin tur ihop med att Arla inte säljer lika mycket ekologisk mjölk och det i dag finns betydligt färre Krav-märkta nötkretaur.
Protos har under årens lopp drivit flera innovativa projekt för att främja en mer hållbar livsmedelsproduktion. Bland annat ”Klimatsmartare kött” tillsammans med LRF och 13 pilotgårdar på Gotland för att identifiera åtgärder som kan genomföras för att minska klimatavtrycket från produktion av såväl nötkött som gris och lamm.
Man har även ett utvecklat samarbete med bolaget Volta Greentech och deras fodertillskott som reducera metangasutsläpp från kor.
– Att använda biodrivmedel och elektrifiera grönt är det viktigaste man kan göra på gårdsnivå för att minska fossil påverkan av klimatutsläppen, liksom att använda fossilfri gödsel, säger Thomas Östlund.

Sedan företaget blev Protos 2022 handlar ambitionerna inte längre bara om hållbart kött utan, precis som det nya namnet antyder, om hållbara proteiner i stort.
– Vi tänker tallrik och huvudkomponent och inledde det arbetet redan 2016. Jag blev triggad av den där omtalade kött- och flygskammen, och förstod vårt ansvar och att vi måste börja jobba med frågan.
Senast har företaget lanserat ”Både & färs” från varumärket Smak av Svea i dagligvaruhandeln, en innovativ produkt gjord på hälften Krav-märkt nötkött och hälften Krav-märkta korallinser, gråärt och quinoa från Nordisk Råvara.
Thomas Östlund värjer sig mot att kött ofta ställs mot vego och tror att hybridprodukter kan ta bort den polariseringen.
– Det växtbaserade segmentet lider fortfarande av dåliga köttsubstitut som pumpats ut på marknaden och där man försökt att efterlikna kött.
Själv vill han i stället skapa något nytt och bättre. Att få fram rena produkter utan tillsatser och där hela råvaran används.
I det arbetet har man även drivit Vinnova-projekt med Nordisk Råvara, Rise och Chalmers för att öka biotillgängligheten av mineraler och andra näringsämnen i hybrider och vegoprodukter, och bland annat studerat mältning.
Den största utmaningen är dock att kunna ta tillräckligt betalt för innovativa produkter i en pressad verklighet av tröttsamma prisdiskussioner.
– Vi kommer aldrig att kunna slåss mot låga priser och stor volym, däremot kan vi tillföra prisvärde.

När Thomas Östlund tog över familjeföretaget var det 20 anställda och verksamheten omsatte 70 miljoner kronor. I dag har Protos cirka 200 anställda och en omsättning på 1,1 miljard kronor enligt det senaste bokslutet.
– Vi gjorde ett stort skutt 2010 när vi köpte Gotlands Slagteri och gick från att vara en styckningsanläggning till att även omfatta slakt. Från en dag till en annan hade vi fyra gånger så många medarbetare. Jag tror att det var då mina gråa hår började komma, säger han och skrattar.

Så här i backspegel: Vad är det viktigaste som tog du med dig från hockeyrinken till vd-rollen?
– Det var en stor omställning att gå från en extremt högpresterande miljö till en mer ”normal” arbetsplats. Jag kom in med en väldigt tuff kravbild på mina anställda som inte funkade riktigt i praktiken.
Men det målfokus och teamtänk som finns inom idrotten har han haft stor nytta av som företagsledare.
– Jag har en coachande ledarstil, är bra på det visionära och vara tydlig med förväntningar. Vi har även mycket gemensamma aktiviteter, där vi till exempel lagar mat tillsammans. Det är viktigt att involvera alla, även de som är inhyrda. Det är så man skapar ett vinnande lag, säger Thomas Östlund.
Det gäller även att hitta en god dynamik mellan olika kompetenser, mellan yngre och äldre medarbetare, och mellan kvinnor och män.
– Vår identitet förändrades när vi tog beslutet att tio procent av omsättningen år 2030 ska vara växtbaserat. Det gjorde även att vi fick in betydligt mer kvinnor i företaget, vilket har varit väldigt positivt.
Köttet står dock fortfarande för 99 procent omsättningen för Protos.

Ni har lite kvar att göra, alltså?
– Det är omvittnat svårt att sätta en helt ny produkt på marknaden – och betydligt tuffare än jag först trodde. Man måste ha respekt för marknaden, för konsumentbeteenden och låta förändring få ta tid. Men utan visioner och tydliga målbilder vinner man inga matcher.

Foto: Johan Marklund

Intervjun med Thomas Östlund är publicerad i senaste numret av Livsmedel i fokus, som utkommer 8 april. Vill du få tidningen hem i brevlådan – gå med i nätverket Livsmedel i fokus HÄR!

Dela

Fler nyheter i Förädling och Människor

Livsmedelsrapporten: Kött och fullkorn bubblar

Nu presenteras Svenska livsmedelsrapporten 2025 med fokus på hälsa och hållbarhet. Livsmedel i fokus ber Anna-Lena Wihlborg, senior rådgivare på Nordic Wievpoint och författare till rapporten, att välja ut tre höjdpunkter – och en bubblare.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.