Projektet Ärtan ska garantera framtidens gröna protein

Att svenskodlade baljväxter står högt i kurs som potentiell framtidsmat kan knappats ha undgått någon i Livsmedelsbranschen. Nu har forskare och näringslivsaktörer satt igång ett växtförädlingsprogram som ska möta den ökande efterfrågan på svenskproducerat växtbaserat protein genom en utvidgad och lönsam ärtodling.

Ett nytt projektet, ”Ärtan – garantin för framtidens gröna protein”, ska ta fram nya ärtsorter för svenska odlingsförhållanden som tål variationer i vädret, smakar bättre och har fler användningsområden. Satsningen sker inom ramen för SLU Grogrund – kompetenscentrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.

Första steget i projektet är att samla in fröprover från hundratals olika typer av ärtor runt om i världen, såväl moderna som primitiva sorter och lantraser även svenska kultursorter såsom Rättviksärt.

– Vi ska ta tillvara de positiva egenskaperna hos både moderna och gamla sorter när vi tar fram de nya, säger Cecilia Hammenhag, projektkoordinator och forskare vid SLU.

Cecilia Hammenhag, projektkoordinator. Foto: Timmy Larsson

Växtförädlingsprogrammet omfattar både gulärter, konservärter som skördas gröna samt foderärt/proteinärt.

Redan i år korsar forskarna de bästa sorterna som de har tillgång till, och därefter bygger de ut programmet successivt baserat på resultaten.

– Om cirka tio år kan vi förvänta oss att ha nya ärtsorter på marknaden, vilket är otroligt snabbt i växtförädlingssammanhang och det sker tack vare de nya verktygen och den samarbetsmodell som vi har jobbat fram inom SLU Grogrund, säger Annette Olesen, växtförädlingschef på Lantmännen.

En viktig del av projektet är att ta fram dna-markörer för önskvärda egenskaper för att hitta de skillnader i dna:t som är bundna till vissa egenskaper, som exempelvis hög tolerans för torka. Fokus ligger på att hitta plantor som tål både mycket och lite vatten, två problem som finns i dag i svenska ärtodlingar.

– Alla prognoser visar att vi kommer att få längre perioder med såväl torka som mycket regn. Därför är klimatstabilitet en viktig egenskap för en stabil och säker ärtproduktion i fält, säger Annette Olesen.

I projektet kommer även nya användningsområden för ärter att undersökas.

– Vi tittar på ärterna utifrån olika aspekter, såsom smak, proteininnehåll, stärkelseinnehåll och bioaktiva ämnen som har gynnsamma effekter på till exempel hälsan. I framtiden tror vi att de nya ärtsorterna kommer att kunna användas på ett mer effektivt sätt inom livsmedelsindustrin, säger Bengt Persson, FoodHills.

Projektet är ett samarbete mellan SLU, Lantmännen, FoodHills, Findus Sverige AB/Nomad Foods, Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter och Sveriges stärkelseproducenter.

Stora fotot visar några av de ärter som har levererats till det svenska projektet från genbanker runt om i världen. Trots olika utseenden tillhör alla samma art, Pisum sativum. Foto: Cecilia Hammenhag

 

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Förädling och Primärproduktion

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.