– Jag vill revolutionerna livsmedelsindustrin och ändra synen på framtidens mat, säger hon.
11 mars 2025
Wilma Ericsson, 19 år, upptäckte sin passion för entreprenörskap under tredje året på det naturvetenskapliga gymnasieprogrammet på Thorén Business School i Örebro, då hon tillsammans med två klasskamrater startade UF-företaget Proalg. Affärsidé: att erbjuda ett bra och billigt alternativ till de proteinkällor som är mindre bra för klimat och miljö, som kött och sojabönor.
– Vi fastnade snabbt för ett område som var helt okänt för oss, nämligen mikroalger. De proteinrika organismerna har stor potential att komplettera vår kost i form av viktig näring, säger Wilma Ericsson.
Tillsammans med forskare i Lund utvecklades en metod som kunde höja proteinhalten hos mikroalgerna med närmare 30 procent genom att använda restprodukter från livsmedelsindustrin. Resultatet blev en hälsosam och miljövänlig biomassa med högt proteininnehåll som kan användas som en tillsats i vanlig mat för att göra den mera näringsrik – men utan att det påverkar smaken.
Enligt nomineringskommittén är Wilma Ericsson ”en komplett entreprenör med såväl tekniska som affärsmässiga färdigheter och som har de personliga egenskaper som krävs för att lyckas”.
I dag driver hon Proalg vidare som ett aktiebolag med fokus på att skala upp produktionen och samarbeta med livsmedelsproducenter för att integrera mikroalger i olika produkter.
– UF-året gav mig chansen att revolutionerna livsmedelsindustrin och ändra synen på framtidens mat, säger hon.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Hållbarhet
Nordrest växlar upp satsningen på Outmeals: ”Viktigt steg”
Nordrest, en av Sveriges ledande aktörer inom måltidstjänster, har köpt en livsmedelsfabrik utanför Kristianstad för att intensifiera satsningen på färdiglagade ”beredskapsmåltider” för foodervice och försvaret.
27 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.