23 februari 2023
Den 1 januari nästa år sker en stor förändring för restaurang- och kafébranschen liksom delar av dagligvaruhandeln. Då införs det nya lagkravet där alla som säljer fler än 150 enheter, såsom kaffe, te, mat eller yoghurt, i engångsförpackningar per dag måste erbjuda en återanvändbar förpackning som alternativ.
Det är bakgrunden till att Reitan Convenience i Sverige drar i gång ett storskaligt pilotförsök i 20 Pressbyrån-butiker i Skåne i vår, i samarbete med Stora Enso och techbolaget &Repeat.
– Projektet ska få oss att förstå hur vi bäst kan erbjuda funktionella återanvändbara koppar till våra kunder från januari nästa år. Vi ser fram emot att genomföra projektet tillsammans med våra samarbetspartners, och ser det som ett steg på vägen i vår ambition att leda convenience in i framtiden, säger Rasmus Milton, affärsutvecklare på Reitan Convenience i Sverige, i en kommentar.
Ambitionen är att pilotprojektet ska bidra till att driva en beteendeförändring mot ökat återbruk och minskad användning av engångsprodukter.
De återanvändbara kopparna, i storlekarna 200 respektive 400 milliliter, ska ingå i ett rotationssystem och föras tillbaka till butikerna.
Dela
Fler nyheter i Förpackning och Hållbarhet
Förpackning Hållbarhet Mötesplatser
Nya märkningsregler förändrar spelplanen: ”Viktigt att se över sin kommunikation”
Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.
5 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.