Premium Svensk Lax: ”Vi skriver svensk industrihistoria”

Sveriges första landbaserade laxodling har fått grönt ljus. Det handlar en miljardinvestering som, fullt utbyggd, kommer att stå för en femtedel av den svenska totalkonsumtionen av lax.

Efter att miljöprövningsenheten i Örebro gett klartecken och överklagandetiden gått ut startar nu bygget av Sveriges första landbaserade laxodling.

Anläggningen omfattar 58 000 kvadratmeter på 1,5 hektar industrimark utanför Säffle, 2024 är anläggningen klar för fullskalig produktion och ska då kunna producera 10 000 ton hel fisk per år.

– Vi skriver industrihistoria när vi som första svenska företag sätter spaden i marken för ett av de största industriprojekten inom svensk foodtech, säger Sanja Miljevic, vd för Premium Svensk Lax AB.

Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från kommunalt VA och renas i anläggningens eget reningsverk innan det distribueras till det lokala reningsverket i Säffle.

För Säffle kommun innebär den inlandsbaserade laxodlingen 100-tals nya jobb.

– En satsning inom hållbar matproduktion har framtiden för sig och stämmer väl överens med kommunens vision om att leda hållbar utveckling, säger Dag Rogne, kommunstyrelsens ordförande.

Premium Svensk Lax kommer att använda dioxinfritt fiskmjöl och alger i foder. Miljöavtrycket minskas även genom kortare transporter och minskat matsvinn då laxen kan hålla sig färskare jämfört med den lax som importeras.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Hållbarhet

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.