13 augusti 2024
Potatisbrist har skapat problem för flera chipstillverkare i landet. Gotlandschips i Stånga fick lägga ner produktionen i ett par veckors tid.
– Vi fick 100 ton potatis som inte gick att använda till chips, så då räckte det inte riktigt till hela sommarens produktion, säger vd:n Oliver Lundberg i en intervju med P4 Gotland.
Det är framför allt den blöta hösten som gjort att kvaliteten på potatisen blivit sämre. Och när torrsubstansen är låg blir chipsen för mjuka vid fritering – och då blir det inga bra chips.
Gotlandschips tvingades därför ransonera leveranserna till kunderna – och medarbetarna fick gå på ”ofrivillig ledighet”.
– Alternativet var att köpa potatis från Egypten men det vill vi inte, säger Oliver Lundberg.
Även på OLW oroar man sig för de sämre potatisskördarna.
– Det var inte bara chipspotatisen, utsädesvolymerna blev också reducerade. Det fanns en utsädesbrist här i våras, man har verkligen letat i alla vrår för att hitta alla utsäden som har gått att sätta, säger Lars Andersson, platschef på OLW:s potatislager, till P4 Gotland.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Primärproduktion
Smart verktyg håller koll på certifikaten: ”Spar mycket tid”
Tidsbesparingar och säkrare processer som minskar risken för både fusk och fel. Det är resultatet när Foodchain by Blockchain tillsammans med SMAK Certifiering utvecklar ett verktyg som digitaliserar hanteringen av certifikat för livsmedelsbranschen.
5 december
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.