Polarbröd – ett år efter branden

Nu har det gått ett år sedan den ödesdigra branden i bageriet i Älvsbyn och tre fjärdedelar av Polarbröds omsättningen försvann över en natt.
– Det har hänt otroligt mycket mer än någon av oss inblandade kunde föreställa sig då. Mitt i krisen har det också inneburit möjligheter och skapat stor kreativitet bland medarbetarna, säger Anders E Johansson till Livsmedel i fokus.

– Det var fruktansvärt dramatiska dygn och stor sorg för hela bygden i Älvsbyn. När Karin (Bodin, koncern-vd, reds anmärk) och jag träffade medarbetarna klockan 10 morgonen efter satt gråten i halsen hos många. Samtidigt kunde vi ge dem ett viktigt positivt besked – att vi skulle bygga upp bageriet igen och komma tillbaka, säger Anders E Johansson, vd Polarbröd.

Branden ägde rum den 23 augusti på kvällen. Direkt den 24:e fattade de några viktiga beslut. Ett av dessa var att maximera produktionen i företagets andra bageri i Bredbyn. Redan efter något dygn hade de flyttat dit delar av produktionen. Under året som gått har de investerat totalt 84 miljoner kronor i Bredbynbageriet för att kunna öka volymen.

– Och ett tjugotal av medarbetarna har pendlar dit – 40 mil i veckan enkel väg från Älvsbyn.

En andra åtgärd var att ta hjälp av utomstående med att baka. Omnebageriet i Höga kusten, som de har en relation med sedan länge, samt Dafgårds i Källby har varit och är med under Polarbröds resa tillbaka.

Den tredje åtgärden handlade om att de en månad efter branden tog beslut om att bygga ett nytt bageri i en första etapp i Älvsbyn. Om allt går enligt plan kommer där att börja rulla ut brödkakor ur ugnen i slutet av oktober.

– Hela det här året är och har varit en kamp för att komma tillbaka till kunderna och brödhyllan. Därför känns det helt fantastiskt att vi redan 14–15 månader efter branden kommer kunna baka i Älvsbyn igen. Många branschexperter menade att det skulle ta 2–3 år att bygga upp ett nytt bageri.

75 procent av volymen försvann i branden och Polarbröd blev tvungna att pausa hela exportsatsningen förutom Norge. Efter några veckors intrimning av den nya fabriken kommer de i januari – februari 2022 att återigen kunna producera 90 – 95 procent av efterfrågan på huvudmarknaderna Sverige och Norge.

Trots svårigheterna menar Anders E Johansson att branden också inneburit möjligheter. Den nya fabriken blir till exempel ett av Europas modernaste bagerier.

Vad har ni passat på att förbättra nu när ni haft möjlighet att bygga om från grunden?

– Det blir sannolikt Europas modernaste bageri både vad gäller brandsäkerhet i toppklass och för att kunna vara drivande i omställningen till en hållbar livsmedelsproduktion.

I etapp ett – den fabriken som invigs i slutet av oktober – var målet att snabbt komma tillbaka med Polarbröds redan väl kända produkter

– Nu jobbar vi med etapp två där vi gör ännu grundligare marknadsanalys och spanar in i framtiden. Det är en fantastisk möjlighet att utifrån ett helt vitt blad kunna designa det nya bageriet precis som vi vill ha det. Vi har djärva planer framåt, avslutar Anders E Johansson.

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Arkiv och Värdekedjan

Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt

Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.