– Detta är ett viktigt steg för oss i att kartlägga våra ingrediensers klimatavtryck med hjälp av exakta data på fältnivå, säger hållbarhetsdirektören Salla Sulasuo.
26 september 2024
Klimatpåverkan från livsmedelsproduktionen beror till stor del på hur ingredienserna odlas. För Pauligs produkter, som tortillachips och wraps, innebär det extra fokus på veteodlingen.
Samarbetet mellan Paulig och lantbrukarna fokuserar på att samla in hållbarhetsdata från gårdarna för att mäta och minska klimatavtrycket. Projektet använder digital infrastruktur som byggts av det svenska klimatteknikföretaget Improvin’.
Deras AI-baserade teknik samlar in information från olika källor, inklusive växtodlingssystem och satellitbilder, för att beräkna koldioxidutsläpp och påverkan på den biologiska mångfalden för det vetet som Paulig köper in. För lantbrukarna och Paulig innebär den automatiserade datainsamlingen snabbare, enklare och mycket mer noggranna hållbarhetsdata jämfört med tidigare, manuella, metoder.
– Detta är ett viktigt steg för oss i att kartlägga våra ingrediensers klimatavtryck med hjälp av exakta data på fältnivå. Vi är angelägna att förstå var vi står i dag och identifiera förbättringsområden. Primärdata från gårdar kommer att vara till stor hjälp när vi ska spåra resultaten av våra åtgärder och fatta välgrundade beslut om vägen framåt, säger Salla Sulasuo, hållbarhetsdirektör på Paulig, i en kommentar.
Att mäta klimatpåverkan från livsmedelsingredienser, som vete, kräver mycket information. Improvins system övervakar och samlar automatiskt in information från vetets hela tillväxtresa: från sådd till skörd, till kvarn och bearbetning, och hela vägen till ett nytt lass vete når Pauligs fabriker.
En av de viktigaste informationskällorna är satellitbilder, vilka ger värdefull information om grödor, skörd och jordbruksmetoder. I kombination med väderdata hjälper bilderna till att förutse storleken på framtida skördar.
Jordhälsan är en annan viktig indikator på miljöpåverkan och biologisk mångfald. En friskare jord är mer fertil och kan absorbera mer kol från atmosfären. För att bedöma jordkvaliteten analyserar systemet information såsom växtföljder.
– Det finns några nyckelfaktorer som har en stor inverkan på klimatavtrycket för alla typer av spannmål. Att känna till skördens storlek, växtföljden, gödseltyper och mängden gödsel som använts ger en bra indikation på koldioxidavtrycket och påverkan på den biologiska mångfalden, säger Niklas Wallsargård, vd för Improvin’.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Hållbarhet och Värdekedjan
Trend: Så vill svenska folket unna sig
När svenska konsumenter vill unna sig något är det främsta njutningsmedlet – choklad. För sex av tio konsumenter är varumärket för chokladen helt avgörande medan detta spelar betydligt mindre roll för bakverk och godis. Det visar en färsk rapport från Nordic Viewpoint, som Livsmedel i fokus är först med att ha fått bläddra i.
27 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.