21 april 2022
– Vi tycker att Nutri-Score ökar transparensen för konsumenterna och ger en tydlig och klar gradering av alla produkter, inte bara de bästa. En produkts ”score” skapas genom poäng från väletablerade nutritionsparametrar som vägs samman. Det skapar frihet i produktutvecklingen, jämfört med fasta gränsvärden för varje parameter, säger Karin Jonsson, hållbarhetschef, Näring & Hälsa på Paulig.
– Nutri-Score har fallit väl ut i studier att främja hälsosamma val, men som för alla märkningar finns det en utvecklingspotential i märkningen. Tack vare Nutri-Scores uppbyggnad kan den lätt anpassas ännu bättre till produktkategorier och kostråd. Som vägledning i vårt interna arbete har vi modifierat modellen så att till exempel fullkorn beaktas.
Produktgenomgången har tagit runt 18 månader. En utmanande men en viktig del i att skapa ett relevant ramverk att arbeta efter menar Karin Jonsson.
– Nu är utformning av ramverk och produktutvärdering klart, vi har lagt ner ett stort arbete och är såklart nyfikna på var höstens lagförslag landar. För oss har det varit värdefullt att följa EU:s arbete och rapporter. Det gör att vi känner oss i fas och har god möjlighet att påverka utvecklingen framåt.
Dela
Fler nyheter i Hälsa
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.