3 oktober 2023
”Funderar på att testa lejondieten!”, utbrister min grannes tonåring.
Det hon pratar om är dieten som trendar på Tiktok, och som går ut på att enbart äta rött kött, salt och vatten. Raka motsatsen till de senaste årens vegantrend och kanske en symbol för marknadsutvecklingen för växtbaserat, som gått från en explosionsartad tillväxt på mellan 15-30 procent per år, till att under förra året i stället minska med flera procent.
Men knasigheter som lejondieten har vi sett i alla tider och det är inte något nytt trendbrott vi ser. Fortfarande är bara två procent av världens proteinmarknad växtbaserad och konsumenter söker ständigt produkter som är bra både för planeten och för dem själva. Så plantifieringen fortsätter, men i en ny form.
Vi befinner oss just nu på en naturlig plattform. Den starka tillväxt som vi sett skapades genom en utveckling av den växtbaserade maten både vad gäller smak och typ av produkter. Till exempel är det bara sju år sedan vi utvecklade den formbara färsen för Anamma, innan dess var det inte möjligt för hemmakocken att göra bullar eller burgare på växtbaserad färs.
I dag vill konsumenten inte längre sätta en ”label” på sig själv, man vill bara helt enkelt äta mer grönsaker. Man vill inte vara vegan, men har inte något emot att äta veganskt, och man ber inte om att få en vegansk burgare utan frågar om det finns möjlighet att plantifiera hamburgaren.
Plantifieringen de närmaste åren handlar om att skapa mat som betonar den växtbaserade delen, men som inte är strikt begränsad till det – plant forward i stället för plant based. Kött kan finnas med som ingrediens, men basen är framförallt grönsaker och baljväxter. För klimatet och för hälsan.
Det här skapar stora möjligheter för oss i livsmedelsindustrin, men är samtidigt utmanande och kräver innovationskraft. Nyckeln är att minska på köttet och lägga till högkvalitativa, näringstäta, växtbaserade livsmedel. Växtbaserat är inte längre en trend, det är mainstream. Och det är så vi även får den mest hugade köttkramare att testa plantifiering.
För tänk om vi kunde stoppa i 50 procent grönsaker i Felix köttbullar. Förresten har du kollat innehållsförteckningen?
Vem vet, kanske har vi redan gjort det.
/Maria Tilly,
marknadsdirektör på Orkla Foods Sverige
Dela
Fler nyheter i Människor och Trend och Växtbaserat
Om krisen kommer: Här är matvarorna som får en ”tick in the box”
Vad behöver man egentligen ha hemma i skafferiet om krisen eller kriget kommer? MSB ger i alla fall delvis svaret på den frågan i sin nya broschyr. Men Livsmedel i fokus har frågat dem som vet bättre!
28 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.