Ökad självförsörjningsgrad: “Det krävs mer engagemang”

Ökad självförsörjning av livsmedel kräver mer politiskt stöd, förenklade regelverk och lokalt engagemang. Det visar den senaste Lantbrukspanelen från Landshypotek Bank.

Coronakrisen har satt frågan om svensk livsmedelsproduktion i nytt ljus. Vår självförsörjningsgrad är i dag 50 procent, vilket gör oss utsatta vid kris eller när gränserna stängs.

Men enligt den senaste upplagan av Lantbrukspanelen, där 126 lantbrukare runt om i Sverige ingick i panelen, är stödet för svensk livsmedelproduktion skralt.

Åtta av tio svarar att politikerna inte ger livsmedelsproducenterna tillräckligt stöd; det rör sig inte om ekonomiskt stöd utan om en rad saker, som förenklat regelverk, möjligheter i lokala upphandlingar och tydlighet i information till konsumenter.

En annan tydlig slutsats från undersökningen är att det lokala engagemanget har stor betydelse för lantbrukarna. Kommuners och regioners möjlighet att köpa svenskproducerade livsmedel till skolor, äldreboenden och sjukhus är viktigt för självförsörjningen. Men åtta av tio primärproducenter upplever inte att frågan står tillräckligt högt på kommuners agendor – och att skattefinansierad verksamhet därmed köper och serverar en stor andel importerad mat.

– Att våra livsmedelsproducerande bönder känner engagemang och stöd från sin omgivning är avgörande. Att konsumenter väljer närproducerade råvaror i affären är en bra början, men många andra och fler behöver öka medvetenheten och i vardagen stå för aktiviteter som främjar svensk livsmedelsproduktion. I förlängningen handlar det här om fortsatta möjligheterna att ha en levande landsbygd, njuta av svenska råvaror och leva utanför storstäderna, säger Per Lindblad, vd för Landshypotek Bank.

Lantbrukspanelen är en återkommande enkät med en fast panel med svenska lantbrukare. Med panelen tar Landshypotek Bank tempen på olika frågor som rör branschen och hur det är att vara företagare inom de gröna näringarna. Undersökningen gör inte anspråk på att vara statistiskt säkerställd, men ger en bild av känslan hos landets lantbrukare och därmed större primärproducenter av livsmedel. Den senaste undersökningen genomfördes före det att coronapandemin bröt ut.

 

Dela

Fler nyheter i Primärproduktion och Trend

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.