23 juni 2021
Än så länge är Sverige inte drabbat av virussjukdomen afrikansk svinpest, men den förekommer i flera EU-länder i vår närhet såsom Polen, Tyskland, Estland, Lettland och Litauen. Bidragande faktorer till att man anser att Sverige är i riskzonen för att drabbas är vår stora vildsvinspopulation samt hög trafik från länder med pågående svinpestutbrott.
I ett pressmeddelande menar Jordbruksverket att det mest sannolika är att afrikansk svinpest (ASF) introduceras via människor: ”Kött och charkprodukter från gris eller vildsvin som innehåller viruset och jaktutrustning som använts i länder med pågående utbrott är exempel på hur smittan kan nå Sverige. En korvmacka som kastas i naturen eller en blodig jaktstövel kan i värsta fall orsaka ett utbrott av ASF.”
– Afrikansk svinpest kan dyka upp var som helst i Sverige, men vi kan konstatera att det finns geografiska områden där risken för att smittan introduceras och sprids bland vildsvin är högre än i andra områden. I delar av Skåne, Blekinge, Halland och Södermanland bidrar bland annat kombinationen av trafik från länder med pågående utbrott och en stor vildsvinspopulation till ökad risk, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt.
Ökad medvetenhet och informationsinsatser är viktiga för att minska risken för att få in smittan i landet. Jordbruksverket har i samarbete med Statens veterinärmedicinska anstalt och länsstyrelserna tagit fram informationsmaterial på flera språk om riskerna med att lämna matrester där vildsvin kan komma åt dem. En annan viktig åtgärd är inrapporteringen av självdöda vildsvin.
– Ju tidigare smittan upptäcks, desto bättre förutsättningar har vi att effektivt bekämpa och begränsa ett utbrott av afrikansk svinpest. Därför vill vi uppmana alla som ser döda vildsvin att rapportera det till SVA, som undersöker om djuren bär på smittan, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Hälsa
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.