– Om alla väljer fullkorn kan tusentals hjärtinfarkter undvikas, säger Salomon Sand, risk- och nyttovärderare på myndigheten.
7 december 2022
Att fullkorn är nyttigt och påverkar blodsockerkurvan, blodfetterna och blodtrycket positivt, det vet vi. Den samlade forskningen visar tydligt att fullkorn förebygger såväl diabetes typ 2 som hjärt- och kärlsjukdomar liksom tjock- och ändtarmscancer. Fullkorn kan även hjälpa till att hålla vikten, eftersom fibrerna mättar bra.
Men fullkorn kan ibland även innehålla oönskade ämnen, såsom kadmium (som kan påverka njurarna negativt) samt olika mögelgifter.
För att ta reda på om det trots dessa risker är lämpligt att rekommendera människor att äta mer fullkorn har Livsmedelsverket gjort en risk- och nyttovärdering av fullkorn, som innebär att de positiva hälsoeffekterna av fullkorn har vägts mot de risker som finns. Och alla scenarier med ökad fullkornskonsumtion fick samma resultat: Nyttan med fullkorn är större än risken.
– Även om fullkorn kan innehålla ämnen som inte är bra för hälsan är nyttan ändå klart större. Om alla väljer fullkorn kan tusentals hjärtinfarkter undvikas, säger Salomon Sand, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Fullkornsprodukter är mer näringsrika än vitt mjöl. I fullkorn finns bland annat fibrer, järn, folat, antioxidanter och andra skyddande ämnen.
– Livsmedelsverkets råd är sedan länge att äta mer fullkorn av olika sorter. Den här sammanställningen bekräftar och stärker det rådet, säger Åsa Brugård Konde, rådgivare på Livsmedelsverket.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Livsmedelssäkerhet
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.