Unikt matsvinnsprojekt följer maten hela vägen hem till konsumenten

Leder matsvinnsminskande åtgärder i butik till minskat svinn hemma hos konsumenten? Det är frågan som ska besvaras i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt i samarbete med Coop Butiker & Stormarknader.

Varje svensk slänger årligen 15 kilo fullt ätbar mat i hemmet. För att komma till rätta med det problemet ska forskare vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet utvärdera befintliga rutiner för minskat matsvinn i butik, samt att följa den potentiellt “räddade” maten hela vägen hem till konsumenten.
– Runtom i Sveriges livsmedelsbutiker förekommer initiativ att minska matsvinnet. Medan butikerna kan följa hur många av de här produkterna som säljs, är kunskapsgapet närmast totalt gällande vad som händer i konsumentledet. Äts maten upp eller köps den för att sedan ändå slängas?, säger forskningsledaren Nicklas Neuman, docent och universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet.
I samarbete med Coop Butiker & Stormarknader får man nu möjlighet att följa en vara hela vägen från butik och ända in i hemmet, vilket ger en unik inblick, förståelse och insikt som förhoppningsvis kan leda till en mer träffsäker matsvinnshantering i framtiden.
I Coop Butiker & Stormarknaders koncept ”Handla gott, gör gott” säljs livsmedel med kort bäst före-datum eller med skönhetsfläckar till reducerat pris.
– Det finns potentiellt stora möjligheter att med effektiva åtgärder i butik även bidra till minskat matsvinn i hemmet. Tillsammans hoppas vi kunna skapa en mer hållbar framtid och minska matsvinnet i Sverige, säger Anna Haxne, hållbarhets- och marknadsstrateg på Coop Butiker & Stormarknader.

Projektet består av tre delar:
* Fallstudier. Genom tre fallstudier ska mängden produkter som säljs till reducerat pris eller doneras ställas i relation till den mat som slängs i butik.
* Insikter. Genom en kombination av enkäter och intervjuer samlas insikter om hur konsumenter hanterar livsmedel i hushållet. Konsumtionen i hemmet registreras genom att deltagarna läser av QR-koder på produkterna.
* Processer. Organisatoriska processer kopplade till matsvinnsminskande åtgärder studeras och ska ge en bild av olika åtgärders påverkan såväl i butiks- som konsumentled.

Forskningsprojektet ”Följ maten: Svinnminskande åtgärder i butik; vad händer med maten hemma hos konsumenten?” pågår mellan den 1 december 2023 till och med den 30 november 2026 och finansieras av statliga forskningsrådet Formas inom det nationella forskningsprogrammet för Livsmedel.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Forskning och Hållbarhet

Nu vill alla göra hybrider: “Att förändra beteende måste vara lätt”

Hybrider av typen 50 procent kött och 50 procent växtbaserat spelar en avgörande roll i det gröna proteinskiftet
– Vi kallar det “tillbaka till framtiden”, säger Anna Henning Moberg, verksamhetschef på Torsåker gård som drivs av Axfoundation.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.