17 december 2019
Ett rikligt utbud av proteinrika minimål, aptitretare och desserter som är enkla för vårdpersonalen att servera när som helst under hela dygnet i stället för att fokusera på lunch och middag. Så kan The Meal Watch enkelt beskrivas – ett måltidskoncept som Fazer Food Services utvecklat för äldre och sjuka i samarbete med Ersta Diakoni.
– Alla minimål är näringsberäknade och innehåller minst fyra gram protein och 150 kalorier. Det går alltså att byta ut hela rätter mot tre, fyra smårätter och ändå få i sig tillräckligt med protein och energi, säger Janina Blomberg.
Konceptet stämmer bra överens med Livsmedelsverkets nya näringsrekommendationer för äldre. Enligt de nya kostråden kan den som är äldre behöva nästan dubbelt så mycket protein jämfört med yngre och friska.
– När vi har testat konceptet på Ersta Diakoni under det senaste året ser vi väldigt goda resultat i form av ökad aptit och minskad nattfasta. Dessutom har matsvinn minskat med över ett ton!
The Meal Watch gör det nämligen lättare för personalen att erbjuda måltider och minimål som är individanpassade för de äldres behov och smakpreferenser.
– De kan köpa precis de rätter de äldre gillar och behöver, och som de vet kommer att gå åt. Tidigare, när man upphandlade hela måltider, blev det inte lika exakt utan samma till alla, förklarar Janina Blomberg.
Nu ska konceptet spridas vidare till fler kunder.
AGNETA RENMARK
Dela
Läs också
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.