Vd-byte hos Polarbröd: ”Utmanande år”
Efter nio år kommer Anders E Johansson att lämna vd-posten i Polarbröd AB. Det blir i stället huvudägare Karin Bodin som tar över. Bytet sker i samband med ordinarie bolagsstämma den 24 april.
Efter nio år kommer Anders E Johansson att lämna vd-posten i Polarbröd AB. Det blir i stället huvudägare Karin Bodin som tar över. Bytet sker i samband med ordinarie bolagsstämma den 24 april.
Johan Krallis Anell lämnar rollen som nationell exportsamordnare på Landsbygds- och Infrastrukturdepartementet och i Regeringskansliet för att istället tillträda en helt nyinrättad tjänst på Lidl.
– Mitt uppdrag blir att representera företagets intressen – särskilt i politiska sammanhang, säger han till Livsmedel i fokus.
Livsmedelsbranschen som helhet befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Lönsamheten har försvagats i hela kedjan, och i synnerhet bland livsmedelsproducenterna. Enligt SCB gick den svenska livsmedelsindustrin med förlust både 2022 och 2023. Något liknande har inte hänt i modern tid.
Greenfoods dotterbolag Ewerman går in i ett nytt partnerskap med premiumleverantören Sanlucar för att stärka såväl sortiment som kunderbjudande.
– Det handlar om att skapa växtkraft – för hela kategorin, säger Ted Stenshed, vd för Greenfoods affärsområde Fresh Produce.
Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.
Tillverkningen flyttades utomlands – i smyg. Nu har Alvestaglass och Järnaglass röstats fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff, som i år delas ut för tionde gången.
Kompostläsk, ett andra liv för citrusskal och småskaliga marina kolonilotter. Det är tre resurssmarta idéer med stor potential, som vunnit innovationspriset Circular Gastronomy Challenge .
I år är det exakt 40 år sedan Ikea började servera en alldeles egen version av den klassiska köttbullen. Nu är det dags för en helt ny – en hybrid som består av hälften kött och hälften svenskodlade baljväxter, och som utvecklats av Årets Kock-vinnaren tillika Nobelkocken Jessie Sommarström.
Budskap som kopplar till den egna hälsan driver försäljningen av eko – helt utan prissänkningar. Det visar ett omfattande butiksexperiment som Organic Sweden har utvecklat och genomfört i samarbete med Beteendelabbet.
Efter åtta års kamp har Smögenlax i Kungshamn nu fått sitt efterlängtande miljötillstånd för odling av 6 000 ton atlantlax per år.
– Vi räknar med att bli den första producenten som kan leverera en hållbar och svenskproducerad lax i världsklass, säger Joel Oresten, ordförande i Smögenlax Aquaculture AB.