De kan vinna Sjömatspriset 2025
Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är 2025 års finalister till Sjömatspriset. Vinnaren kommer att tillkännages under Nordic Seafood Summit den 22 januari i Göteborg.
Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är 2025 års finalister till Sjömatspriset. Vinnaren kommer att tillkännages under Nordic Seafood Summit den 22 januari i Göteborg.
Nu är Arlas mejeri i Falkenberg helt fossilfritt. Detta samtidigt som man slimmat energianvändningen och därmed minskar sitt koldioxidutsläpp med cirka 3 000 ton per år.
– Satsningen gynnar både miljön och vår verksamhet, säger mejerichef Christian Svensson.
Svensk Dagligvaruhandel är ny medlem i Fiskbranschens Riksförbund. Det handlar om att stärka branschorganisationen arbete för en säker och hållbar tillgång av sjömat i Sverige.
När norrskenet dansar som bäst över norra Sverige presenterar Norrmejerier en ny generation fil: Norrskensfil.
– Vi vill sticka ut och skapa en ny typ av energi i hyllan, säger produktchefen Anna Norrgård.
Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att göra en omfattande konsekvensanalys av förslaget på uppdaterade kostråd om rött kött och chark.
– Vi tar oss an uppdraget i hög fart, säger Britta Ekman, enhetschef för Enheten för hållbar livsmedelskonsumtion på Livsmedelsverket.
Hallå där Patrik Strömer, näringspolitisk expert på Livsmedelsföretagen med krisberedskap, försörjningsförmåga och totalförsvar som särskilda ansvarsområden. Och som precis kommit hem igen några intensiva dagar i Sälen och Folk och Försvars Rikskonferens 2025.
Allt talar för att gårdsförsäljning av vin, öl och sprit blir tillåts från 1 juni, ett historiskt besked som får delar av branschen att jubla.
– Jag säger äntligen! Detta är något vi kämpat för länge, säger Murre Sofrakis på Vingården i Klagshamn.
Minst ett ägg om dagen. Det är budskapet när Sveriges äggbönder växlar upp sin marknadskommunikation.
– Ägg är ett förträffligt livsmedel, det är klart att vi ska äta mer ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Egentligen skulle de nya och uppdaterade svenska kostråden lanseras i början av januari. Men regeringen vill att Livsmedelsverket gör en fördjupad konsekvensanalys av hur råden om rött kött och charkprodukter kan tänkas påverka inte bara folkhälsa och klimat utan även livsmedelsproduktion och beredskap.
– Jag är inte förvånad, säger Elisabet Rytter på Livsmedelsföretagen.
Försäljningen av Nyckelhålsmärkta produkter i dagligvaruhandeln har ökat de senaste åren samtidigt som utbudet har varit stabilt, enligt färska siffror från NielsenIQ. För att lyfta intresset ytterligare sätter Livsmedelsverket extra stort fokus på Nyckelhålet nu under januari, tillsammans med olika aktörer i livsmedelsbranschen.