April, april – så skämtade branschen igår
En kaloriräknare vid kassan i bageriet, svensk kakao odlad i Malmö och alkoholnegativ öl för de som behöver nyktra till snabbt. Jodå, det haglade första april-skämt igår från branschens alla hörn.
En kaloriräknare vid kassan i bageriet, svensk kakao odlad i Malmö och alkoholnegativ öl för de som behöver nyktra till snabbt. Jodå, det haglade första april-skämt igår från branschens alla hörn.
Nu kan primärproducenter söka investeringsstöd hos Jordbruksverket för robusthöjande åtgärder. Syftet: Att trygga livsmedelsförsörjningen vid höjd beredskap och krig. 150 miljoner finns att söka i år.
Svensk Fågel ska implementera en datamodell för att optimera datainsamling, effektivisera produktionsprocesser samt förbättra rapportering och produktionsuppföljning för sina medlemmar. ”I slutändan gynnar det hela branschen”, säger Maria Donis, VD för Svensk Fågel.
Efter fjolårets stora succé utvecklas konceptet ytterligare i år. ”Det är fortfarande en tävling – men det är mycket mer än så”, säger Johan Swahn på TasteWorthy, en av initiativtagarna till Smaksäkrast.
För att stödja företagens utveckling pågår ett arbete med att undersöka behoven av teknisk infrastruktur. Nu finns en chans att göra sin röst hörd och påverka framtidens satsningar.
I onsdags bjöd Livsmedel i fokus in till medlemsträff hos Paulig i Göteborg. Ett 40-tal kollegor från livsmedelsbranschen deltog för att höra mer om Pauligs Tex mex-resa och företagets nya mål att växa inom det asiatiska köket – men också för att nätverka och knyta nya kontakter.
Efter sju år i den offentliga måltidens tjänst avslutas nu Mattanken, ett projekt som drivits i Jordbruksverkets regi för att utveckla hållbara måltider för många.
– Vi är överväldigade av all fin respons om att vi gjort skillnad på riktigt, säger projektledare Eva Sundberg.
Klimatförändringar och sjukdomar pressar upp priset på choklad och inget pekar på att det kommer att vända nedåt. För chokladälskare väntas inte bara dyrare godsaker utan även en minskad kakaomängd i många produkter, enligt Francisco X. Aguilar, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Nordrest, en av Sveriges ledande aktörer inom måltidstjänster, har köpt en livsmedelsfabrik utanför Kristianstad för att intensifiera satsningen på färdiglagade ”beredskapsmåltider” för foodervice och försvaret.
Förra veckans omtalade matbojkott mot de stora dagligvarukedjorna gjorde att plattformsföretaget Mylla ökade sin omsättning rejält.
– Det är i sammanhanget ganska blygsamma nivåer men för oss ger det stor effekt, säger grundaren Jens Thulin till Livsmedel i fokus.