25 november 2020
Nyligen höjde Livsmedelsverket äggets D-vitaminvärde i sin livsmedelsdatabas till 3,7 mikrogram per 100 gram ägg. Enligt Livsmedelsverket beror höjningen på att man upptäckt att äggulan innehåller ytterligare en form av D-vitamin; 25(OH)-vitamin D.
Kunskapen om att den här formen av vitaminet finns i livsmedel är ny och forskning visar att den har fem gånger så hög aktivitet jämfört med vitamin D3, den form som anges för livsmedel och i vitamintillskott. Dagsbehovet av D-vitamin ligger på mellan 10–20 mikrogram, beroende på ålder och hur mycket man exponeras för sol.
D-vitamin hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium och fosfat, vilket främst ger ett starkare skelett. Brist hos barn kan orsaka rakit, vilket leder till mjukt och missformat skelett. Vitaminet är också viktigt för immunförsvaret, muskelstyrkan och den kognitiva förmågan. I nuläget pågår forskning kring D-vitamin och covid-19. Bland de avlidna och dem som blev svårt sjuka av covid-19 har det visat sig finnas en överrepresentation av D-vitaminbrist.
Vi får i oss D-vitamin via kosten och via solljuset när vi vistas utomhus. Det är därför extra viktigt för oss nordbor att under vinterhalvåret få i oss livsmedel rika på D-vitamin eller ta extra tillskott. Ett ägg innehåller cirka en fjärdedel av rekommenderat dagligt intag av D-vitamin.
– Ägg är en naturligt rik källa till D-vitamin. Det är ett fantastiskt livsmedel som innehåller alla näringsämnen vår kropp behöver förutom C-vitamin. Ägg har både ett högt näringsvärde och dessutom ett lågt klimatavtryck, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.