1 november 2022
Varför ska man inte missa den här dagen?
– För att det är en chans för alla som jobbar med livsmedel att ta del av de senaste nyheterna kring vad som händer inom området regler och lagstiftning, såväl nationellt som internationellt. Det händer väldigt mycket just nu, inte minst inom EU nu när Från jord till bord-strategin ska genomföras. Det handlar om ursprungsmärkningar, näringsmärkningar och översyn av datummärkningar – något som Livsmedelsverket är på plats för att berätta mer om.
Hur påverkar det osäkra världsläget märkningsreglerna?
– Eftersom kriget i Ukraina kan innebära svårigheter för livsmedelsföretag att få tag i vissa ingredienser har det skett en del märkningsanpassningar. I korthet innebär det att företag ska kunna använda slut på förpackningsmaterial trots att ingrediensförteckningen inte är helt korrekt, något som livsmedelsinspektören Victor Munoz från Solna Stad ska reda ut.
Och själv ska du tala om Livsmedelsreklamens spelplan med fokus på green claims. Vad innebär det?
– Green claims är påståenden och argument som görs kring miljö och hållbarhet. Det händer mycket på marknaden inom det här området och jag gör en genomgång av ny lagstiftning samt praxis och domar under det senaste året. Vi kommer även att titta närmare på ICC:s hållbarhetsbilaga som ger ramarna för vilka miljö- och hållbarhetspåståenden som får lov att användas i kommunikationen, alltså begrepp som ”energireducerad” eller ”klimatneutral”. Jag kommer även att berätta om en ny lagstiftning för hållbarhetsmärkning som är på gång inom EU och som ska träda i kraft under 2024.
Till sist: vad får man med sig hem ?
– Man kommer att få med sig det breda perspektivet och vara väl uppdaterad och förberedd på allt som händer på märkningsområdet inom såväl livsmedel- som egenvårdsbranschen. I år har vi även fokus på nya märkningsregler för alkoholhaltiga drycker. Dessutom kommer Björn Andersson från förpackningsinsamlingen FTI att prata om ett gemensamt nordiskt märkningssystem för sortering.
Märkningsdagen äger rum på Företagsekonomiska Instituten i Stockholm den 9 december. Anmäl dig till eventet HÄR!
Dela
Fler nyheter i Förpackning och Mötesplatser
Fiske och vattenbruk Mötesplatser
De vill skapa ett Tinder för sjömatsbranschen
Tredje gången gillt blir det för Nordic Seafood Summit, som arrangeras på Eriksbergshallen i Göteborg 22-23 januari.
– Vi vill vara ett Tinder för sjömatsbranschen, säger projektledaren Emelie Hennström.
28 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.