14 februari 2023
Ostproducenten Marih Jonsson, som driver Skogsbackens ost i Örsundsbro, är bara en av många småskaliga livsmedelsproducenter som oroar sig för konsekvenserna av Livsmedelsverkets nya tillsynsmodell.
– Det kommer att bli en katastrof för alla småföretagare, säger hon i en intervju med P4 Uppland, och förklarar att hennes kostnader kommer att öka från 6 000 till 40 000 kronor per år, i och med att hon och hennes man har både produktion och försäljning på gården.
– Det förstår ju vem som helst att det inte är hållbart.
Syftet med den nya modellen är att flytta kontrollen närmare producenter och grossister. För den som har flera typer av produktioner på samma anläggning krävs därför flera kontroller – och därmed även mer kontrolltid.
Enligt Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket, tar den nya modellen hänsyn till fler risker i livsmedelsproduktionen som dagens system missar.
P4 Uppland har varit i kontakt med en rad branschorganisationer såsom Sveriges Gårdsmejerier, Kött- och charkföretagen, LRF och Livsmedelsföretagen, som alla håller med om att det är bra att man kontrollerar fler risker. Men de är samtidigt kritiska till hur detta riskerar att slå mot mindre företag som redan är pressade av höga kostnader.
Dela
Fler nyheter i Förädling och Livsmedelssäkerhet och Värdekedjan
Årets matbluff flyttar hem: ”Redan klart”
Glassarna med de svenskklingande namnen Järna och Alvesta tog tidigare i veckan hem antipriset Årets matbluff – eftersom produktionen görs utomlands. Men nu flyttar produktionen hem till Sverige igen – till Jämtland.
30 januari
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.