Ny studie kan revolutionera äggindustrin: ”En fantastisk metod”

Avlivningen av miljontals nykläckta kycklingar kan snart få ett slut, tack vare en forskningsstudie från Linköpings universitet.
– En fantastisk metod som hela välden väntar på, säger Marie Lönneskog Hogstadius på Svenska Ägg.

I den svenska äggindustrin dödas hälften av kycklingarna direkt vid födseln. Det gäller alla tuppkycklingar, som ju av förklarliga skäl inte kan användas för äggproduktion.
Men det finns en lösning i sikte. Det handlar om helt ny metod för att könsbestämma ägg tidigt, som utvecklas vid Linköpings universitet.
– Man vet att man kan sortera befruktande ägg redan första dagen som de är lagda. Skulle man få upp den här metoden att bli effektiv så blir det en fantastisk metod som hela välden väntar på, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, i en intervju med P4 Västmanland.
De metoder som redan används i dag för att könsbestämma ägg görs inte tillräckligt tidigt för att äggen ska kunna användas för konsumtion. Därför hoppas branschen mycket på studien, som alltså kan halvera behovet av att kläcka ägg i framtiden.
– Hälften av de befruktade äggen är ju tuppar och med den här metoden behöver de äggen inte skickas till kläckeriet utan kan ätas i stället.

 

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.