Ny studie: Brödsvinn för miljarder

En färsk studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, visar det varje år slängs omkring 100 000 ton bröd i Sverige och ytterligare 80 000 ton fikabröd. Det motsvarar en ekonomisk förlust på ungefär 9 miljarder kronor, men innebär även en betydande miljö- och klimatpåverkan i alla led.

I Sverige slängs årligen 100 000 ton bröd och 80 000 ton söta bageriprodukter såsom bullar och kakor, varav mer än hälften blir svinn redan i bagerier eller butiker. Det framgår av en ny studie från SLU, som letts av doktoranden Louise Bartek.
– För första gången ser vi att det slängs nästan lika mycket söta bageriprodukter som bröd i Sverige. Det var nytt för oss att hälften av den totala mängden svinn uppstår i bagerier och butiker, och att det rör sig om så pass stora volymer. Mycket av svinnet skulle kunna undvikas eller tas tillvara på bättre sätt genom riktade åtgärder redan i produktions- och försäljningsledet, säger Louise Bartek.

Hon har systematiskt kartlagt mängden svinn dels utifrån data som aktörer inom branschen delat, dels genom beräkningar utifrån exempelvis hållbarhetsrapporter, tidigare studier, offentlig statistik och uppgifter från svenska myndigheter. I den mån det varit möjligt har alla stora butiker och bagerier inkluderats i kartläggningen, men även det svinn som uppstår i exempelvis småskalig produktion, restauranger och skolor, samt i hushållen.
Att så många bageriprodukter kastas redan innan de når konsumenterna beror i grund och botten på att det bakas mer än det säljs. Detta eftersom butikerna vill erbjuda sina kunder välfyllda hyllor, samtidigt som bagerierna gärna vill ha ett brett sortiment, och konsumenter i sin tur oftast väljer bröd eller fika som bakats samma dag.
– Alla är överens om att matsvinn är ett enormt problem, som inte bara leder till en förödande miljö- och klimatpåverkan, utan även till stora ekonomiska förluster och social orättvisa. Jag tror att fokus framåt i stället bör ligga på hur vi gemensamt kan lösa problemet och minska mängden svinn som uppstår. Vi konsumenter behöver absolut bli bättre på att ta hand om det vi köper, men studiens resultat visar tydligt att ansvaret för att minska den totala mängden svinn i allra högsta grad är delat med aktörerna i livsmedelsbranschen, säger Louise Bartek.
Svinnet är dock inte lika stort hos alla bagerier och butiker, och det finns tydliga skillnader mellan olika produkter.
– Det finns definitivt ett intresse från branschen att utvecklas och bli bättre, och jag hoppas att resultaten från vår studie kan användas för att bidra till den utvecklingen.

 

Dela

Fler nyheter i Hållbarhet och Värdekedjan

Här är Myllas försäljningslyft – i spåren av ”köpbojkotten”

Förra veckans omtalade matbojkott mot de stora dagligvarukedjorna gjorde att plattformsföretaget Mylla ökade sin omsättning rejält.
– Det är i sammanhanget ganska blygsamma nivåer men för oss ger det stor effekt, säger grundaren Jens Thulin till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.