14 januari 2020
Svårigheterna med att rekrytera personal inom bland annat kött- och charkindustrin är ett stort problem som i förlängningen hämmar branschens utveckling.
När Livsmedelsstrategins andra handlingsplan nyligen presenterades var kompetensförsörjning därför en välkommen satsning.
– Det är helt avgörande för att företagen ska kunna ta fram mer innovativa och högkvalitativa produkter och i förlängningen för att den svenska animalieproduktionen ska kunna öka, säger Magnus Därth på Kött och Charkföretagen, och förklarar att svårigheterna med att rekrytera kompetent personal förstärs av stora pensionsavgångar under kommande år.
– För att nå livsmedelsstrategins mål om en ökad livsmedelsproduktion är tillgång till arbetskraft med rätt kompetens speciellt viktigt. Kött- och charkindustrin utgör en betydande del av Sveriges livsmedelsproduktion och kompetensfrågan har visat sig speciellt utmanande här, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar.
Branschen sysselsätter cirka 10 000 personer i Sverige. Kött- och charkindustrin är också en av de branscher som kan bidra till att nyanlända snabbt kan få en egen försörjning, om bara relevanta utbildningar finns att tillgå.
Satsningen kommer att ske under 2020 och genomföras av branschorganisationen Kött och Charkföretagen, KCF.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.