11 november 2020
– Kortvarig stress hos djur är enkelt att mäta, men det har tidigare varit svårt att se om stressen har pågått under en längre tid eftersom det inte visas vid ett vanligt blodprov. Oron som djuret känner vid provtagningen ger upphov till högre nivåer av stresshormonerna kortisol, adrenalin och noradrenalin än vad som förekommer vid långvarig stress, säger Carlos Guerrero-Bosagna, forskare vid institutionen för organismbiologi vid Uppsala universitet.
Nu har forskare vid Uppsala universitet och universitetet i Sao Paolo, Brasilien, utfört studier som visar att långvarig stress påverkar generna. Då uppstår så kallade epigenetiska förändringar.
Forskarna utförde studier på kycklingar. Dessa delades in i två grupper där den ena fick växa upp i en normal kommersiell miljö tillsammans med andra kycklingar och med god tillgång till mat och vatten. I den andra gruppen utsattes fåglarna för faktorer som är kända för att framkalla stress. De hölls isolerade från varandra och hade under perioder en begränsad tillgång till mat och vatten. Samma experiment utfördes i både Sverige och Brasilien.
– Vi tog blodprov från kycklingarna i kontrollgruppen och stressgruppen efter att behandlingen slutförts, säger Fábio Pértille vid University of São Paulo och studiens försteförfattare.
Forskarna analyserade metyleringen av röda blodkroppar och jämförde de båda grupperna. De fann att hos de stressade fåglarna hade metylgrupperna bundit till de röda blodkropparnas dna på ett helt annat sätt än hos kycklingarna i kontrollgruppen, vilket var en indikation på att kycklingarna hade utsatts för långvarig stress.
– Resultaten från den här studien är ett steg på vägen mot att kunna identifiera specifika epigenetiska markörer som kan vittna om den stress som kommersiellt uppfödda djur utsätts för i sin livsmiljö, säger Fábio Pértille.
– Vi tänker att det här kan bli en metod för att utvärdera djurens välbefinnande. En stor producent kan till exempel bedöma om småskaliga lantbrukare följer de riktlinjerna för djurhållning som deras varumärke står för, säger Carlos Guerrero-Bosagna till Livsmedel i fokus.
I första omgången pågår studierna på kycklingar, men planer finns på att utöka dessa till att även omfatta grisar.
Studien finns publicerad i tidskriften Frontiers in Genetics.
Dela
Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.