– Det är upp till marknadens aktörer att åstadkomma förändringen, säger Åsa Stenmarck på Naturvårdsverket.
3 november 2022
Från och med den 1 januari 2024 måste företag som serverar mat och dryck till fler än 150 kunder om dagen erbjuda sina kunder möjligheten att få sin mat eller dryck i återanvändningsbara kärl. De återanvändningsbara matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen.
Syftet med den nya EU-lagstiftningen är att minska plaståtgången inom unionen.
Livsmedelsverket och Naturvårdsverket ska stötta berörda aktörer som företag och den kommunala kontrollen i omställningen inför att den nya lagstiftningen träder i kraft.
– Stödet som vi nu tar fram tillsammans med Naturvårdsverket handlar bland annat om att tydliggöra hygienkraven för att ha en god livsmedelssäkerhet och om att informera om vilka återanvändbara muggar och matlådor som bör användas, säger Åsa Kjellgren, chef för avdelningen för kontrolledning på Livsmedelsverket.
De företag som berörs av den nya lagstiftningen kan vara allt från stora hamburgerkedjor till mindre restauranger och serveringsställen som både serverar mat på plats och för avhämtning.
På försäljningsstället ska konsumenter informeras om flergångsalternativ och den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor bidrar till, och vilka fördelarna blir med en minskad förbrukning av dessa.
– Det är upp till marknadens aktörer att åstadkomma förändringen. Det finns några alternativ till system i Europa men hur det kommer att bli i Sverige vet vi ännu inte, säger Åsa Stenmarck, expert på materialflöden och nationell plastsamordnare på Naturvårdsverket.
I Sverige är målet att till år 2026 minska plastförbrukningen med 50 procent i jämförelse med 2022. Då kommer även kravet på 150 kunder om dagen för att slippa behöva erbjuda återvinningsbara kärl att sänkas till 75 kunder.
Dela
Fler nyheter i Förpackning och Hållbarhet
Förpackning Hållbarhet Mötesplatser
Nya märkningsregler förändrar spelplanen: ”Viktigt att se över sin kommunikation”
Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.
5 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.