7 december 2023
Svenskodlade alger har god potential att bli en viktig ingrediens i framtidens livsmedel. Det menar Kristoffer Stedt, doktorand vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, som i sin avhandling ”Seaweeds as a future protein source” tittat på proteinhalten hos fyra algarter.
– Alger innehåller många viktiga näringsämnen som proteiner, mineraler och vitaminer och har en god potential att vara en viktig del av vår kost. Inom fem år tror jag att vi kommer att se många nya algprodukter på marknaden, säger han i ett pressmeddelande.
Tidigt visade sig grönalgen havssallat ha goda förutsättningar värda att titta närmare på. Algen, som liknar tunna, mjuka blad av isbergssallad, är snabbväxande och varierar i proteinhalt beroende på var den växer.
Havssallat som odlas på västkusten har en proteinhalt runt 15 procent i torrvikt. Genom att odla algerna i spillvatten har Kristoffer Stedt visat att det går att höja proteinhalten till 37 procent. Det är i nivå med sojabönor, som har en proteinhalt på 40 procent.
– Om vi byter ut sojabönor mot svenskodlade alger skulle vi göra flera miljövinster. Vi skulle få en närodlad proteinkälla som inte konkurrerar med odling på land och dessutom bidrar till att minska övergödningen av havet.
En viktig skillnad mellan grödorna är dock att proteinerna sitter hårdare bundna i alger än i sojabönor. Proteinerna blir därför lättare för kroppen att ta upp om de utvinns från algerna, något som Kristoffer Stedts kollegor på Chalmers undersöker i projektet CirkAlg.
– I havssallat finns både fettlösliga och vattenlösliga proteiner. Det gör att det krävs flera steg för att extrahera dem. Forskarna på Chalmers arbetar nu för att ta fram en sådan tvåstegsprocess och har visat mycket positiva resultat.
Dela
Fler nyheter i Fiske och vattenbruk och Forskning
Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat
Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.
21 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.