Nyckelhålet vässas – tuffare kriterier på gång

Nu ska kriterierna för Nyckelhålets uppdateras, för att bättre spegla den senaste forskningen och de nya nordiska näringsrekommendationerna.
– Vi ser fram mot kloka inspel från livsmedelsbranschen, säger Irene Blom, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.

Nyckelhålet är en oberoende märkning som ägs av Livsmedelsverket. Syftet är att underlätta för konsumenterna att hitta de hälsosammare valen i butikshyllan.
Märket får sättas på produkter som lever upp till Nyckelhålets regler och hittas till exempel på färska och frysta grönsaker, på oljeflaskor, i mejeridisken, i brödhyllan, bland flingpaketen, på färsk fisk eller på mat i den manuella kyldisken. Även färdigrätter och smörgåsar kan vara Nyckelhålsmärkta.
Kriterier för att använda märkningen handlar om mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare fett, och det är alltså dessa som nu ska uppdateras.
– Nyckelhålsreglerna uppdateras i takt med att det kommer ny forskning, så även om Nyckelhålet har funnits i 30 år är det inte samma krav som då. Kraven har till exempel blivit tuffare vad gäller mindre socker och salt, mer fullkorn och dessutom får fler livsmedelsgrupper nu märkas med Nyckelhålet, säger Irene Blom, projektledare för Nyckelhålet på Livsmedelsverket.
Nyckelhålet finns numera också i Danmark, Norge och Island. Länderna samarbetar kring kriterierna för vilka produkter som får märkas. Revideringen innefattar inte alla regler kring Nyckelhålet utan kommer att fokusera på vissa utvalda områden. Olika aktörer har möjlighet att komma med inspel på arbetet.
– Vi ser fram mot kloka inspel från livsmedelsbranschen som kommer hjälpa oss att prioritera vilka delar vi måste arbeta med de närmaste åren, säger Irene Blom.
Innan kriterierna antas skickas de ut på remiss så att företag, branschorganisationer med flera kan kommentera förslagen. De uppdaterade reglerna kan därför tidigast träda i kraft 2026.

FAKTA OM NYCKELHÅLET

  • Nyckelhålet har funnits i över 30 år och mer än 95 procent av Sveriges befolkning känner igen märket.
  • Nyckelhålet är ett svenskt initiativ. Sedan flera år finns märkningen även i Danmark, Norge och på Island. Idag står myndigheterna i alla fyra länderna tillsammans bakom Nyckelhålet.
  • Nyckelhålet får sättas på produkter som lever upp till Nyckelhålets regler och är gratis för företagen att använda.
  • Kriterierna för vad som krävs för att en produkt ska få märkas med Nyckelhålet bygger på de nordiska näringsrekommendationerna, som i sin tur baseras på den senaste samlade forskningen om vad vi behöver äta för att må bra.

Dela

Fler nyheter i Dagligvaruhandel och Hälsa och Värdekedjan

Trendbrottet: Svenskproducerat viktigare än pris på julbordet

För första gången sedan 2021 minskar prisets betydelse när svenskarna ska välja mat och dryck till julbordet, samtidigt som allt fler vill att det ska gå snabbt och enkelt att förbereda. De mångåriga julbordsfavoriterna skinkan och Ris à la Malta utmanas alltmer av Janssons frestelse och lussebullar, enligt Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.