Nu ska mer sill bli mat: ”Stärker lönsamheten”

Ökad resurseffektivitet kan stärka lönsamheten och främja en hållbar blå livsmedelsproduktion. Det visar en ny utredning från Jordbruksverket, som även beskriver vilka åtgärder som krävs för att öka andelen sill som blir mat i Sverige.

I en värld som präglas av kriser knutna till miljö, klimat och krig i närområdet blir resurseffektivitet, robusta livsmedelskedjor och livsmedelsberedskap allt viktigare.
Det konstaterar Jordbruksverket i en ny utredning, som sammanställt kunskap och analyserat fiskberedningen i Sverige utifrån mottagningskapacitet och produktion, är en del av det uppdrag myndigheten fått i livsmedelsstrategins handlingsplan.

Den svenska fiskeflottan och beredningsindustrin har utvecklats i otakt under senare år. Detta har, i kombination med minskande fiskbestånd, resulterat i att beredningsindustrin har svårt att få den råvara som behövs från det svenska fisket.
– Medan fiskeflottan har gått mot allt större, modernare fartyg behöver svensk fiskberedningsindustri små till medelstora landningar i en jämn ström. Den blå värdekedjans olika delar; fiskeflottan, hamnarna och beredningsindustrin, behöver därför bättre beakta varandras behov, intressen och möjligheter, säger Lina Waara, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, och menar att fiskeförvaltningen också bör vara utformad på ett sätt som bättre främjar svensk livsmedelsproduktion.

Utredningen belyser också att resurseffektivitet kan bidra till att stärka lönsamheten och främja en hållbar blå livsmedelsproduktion. Vid tillverkning av sillfiléer används i dag cirka 40 procent av fisken. Genom användning av ny teknik, nya metoder och nya produkter kan en större del av fisken bli mat.

Samtidigt som sill är ett mycket nyttigt livsmedel, innehåller fisk som fångats i delar av Östersjön även oönskade ämnen som dioxin.
– EU genomför nu ett arbete för att ta fram hälsobaserade riktvärden, som väger risken mot nyttan av konsumtionen. Detta arbete kan komma att påverka framtida kostråd. Provtagning och dioxinreducerande livsmedelsteknik kan också bidra till att sill i ökad utsträckning blir mat, säger Lina Waara.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.