Nu ska drönare och automatisk bildanalys testas för effektivare fältförsök

Nu ska forskare vid SLU tillsammans med Hushållningssällskapet och Lantmännen Lantbruk undersöka om drönarfoton och automatisk bildanalys kan ersätta manuell gradering vid utvärdering av fältförsök. Om det fungerar skulle metoden inte enbart leda till effektivisering och säkrare resultat, utan också innebära att försöken kan följas mer frekvent.

Varje år utförs mer än 600 officiella fältförsök i Sverige. Dessa ger svar om olika grödors odlingsegenskaper i olika delar av landet, inklusive optimala nivåer på tillförsel av växtskyddsmedel och växtnäring. Försöken graderas manuellt för viktiga egenskaper såsom grobarhet, tillväxt, mognad och effekt av växtskyddsmedel.

Men med manuell gradering finns vissa negativa aspekter. Då arbetet utförs av olika personer kan resultaten variera beroende på den mänskliga faktorn. Vid vissa graderingar behöver man dessutom utföra allt vid rätt tid, vilket ibland vid manuell gradering kan vara praktiskt svårt. Dessutom finns ofta ett behov av att följa fältförsöken mer kontinuerligt än vad dagens metoder medger. Manuell gradering är en flaskhals i utvärderingen av försök, då den är tidskrävande, dyr och kräver erfaren personal.

Genom att flyga med drönare över försöken och ta bilder som sedan analyseras med maskininlärning kan de efterfrågade egenskaperna bestämmas automatiskt. Detta skulle inte enbart leda till effektivisering och säkrare resultat, utan också medföra att försöken kan följas mer frekvent. Drönarbilderna fångar dessutom upp andra problem i fälten som kan påverka resultaten, såsom ogräs och bristfällig dränering.

Tekniken är överlägsen det mänskliga ögat när det gäller att skilja de efterfrågade egenskaperna från övrig påverkan på växterna. Bilderna kan därför fungera som en kvalitetssäkring. I det nu pågående projektet kommer deltagarna att utvärdera om automatiserad utvärdering med drönarbilder och maskininlärning kan ersätta manuella graderingar.

– Vi hoppas att projektet ger tillräckligt användbara resultat från den automatiserade analysen för att intressenterna ska bli nöjda, säger Aakash Chawade, forskare och projektledare vid SLU. Lyckas vi väl har vi en innovation som kan automatisera arbetet med försöksutvärdering i hela landet.

Drönarflygningar och bildanalys ska utföras under tre år i 20 av Sverigeförsökens fältförsök. Det är försök med höst- och vårvete för sortprovning och behandling av svartpricksjuka i Skåne och Mellansverige som undersöks. Projektet bedrivs inom ramen för SLU Grogrund.

Projektet ska inte bara testa om det fungerar att automatisera graderingarna. Det ska också utvärdera om användandet av analyserade drönarbilder får intressenterna att utnyttja fältförsöken mer.

Dela

Fler nyheter i Forskning och Primärproduktion och Trend

Gemensam satsning på bioteknik ska utveckla framtidens mat

Världens växande befolkning och behovet av ett mer hållbart livsmedelssystem kräver nya sätt att producera och konsumera mat. Chalmers tekniska högskola är nu värd för ett unikt konsortium för att utveckla framtidens mat, i samarbete med Arla och Lantmännen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.