Nu ska det bli enklare att äta hälsosamt

Det kan knappats ha undgått någon att ohälsosamma kostvanor är en stor orsak till ohälsa och för tidig död. Nu ska det bli enklare att äta hälsosamt. Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med livsmedelsbranschen skapa förutsättningar för en överenskommelse om att sänka salt- och sockerhalten i livsmedel samt få folk att äta mindre onyttig mat.

Med ohälsosamma matvanor menas ett för lågt intag av bland annat fullkorn, grönsaker och frukt, fisk samt nötter och frön samtidigt som intaget av salt och socker är för högt. Ungefär 40 procent av svenskarna bedöms äta ohälsosamt vilket innebär att de livsstilsrelaterade sjukdomarna riskerar att fortsätta öka.

– Livsstilsrelaterade sjukdomar medför en hög kostnad för samhället och är också en fråga om jämlikhet. Flera av dessa sjukdomar utgör också risk för allvarligt insjuknande i covid-19. En frivillig branschöverenskommelse är ett angeläget steg mot hälsosammare matvanor, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Nu har Regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att tillsammans med livsmedelsbranschen förenkla för människor att äta nyttigare. De ska skapa förutsättningar för en överenskommelse om att sänka salt och sockerhalten i livsmedel. Samtidigt ska de ta fram kunskapsunderlag om hur intaget av energitäta och näringslivsfattiga livsmedel kan minska.

– Det är positivt att Regeringen gör en satsning på bra matvanor eftersom det är så angeläget för folkhälsan. Om vi ska kunna skapa samhälleliga förutsättningar för alla att kunna äta bra handlar det om att alla aktörer måste kroka arm. Livsmedelsbranschen är en sådan aktör, så vi ser fram emot att samverka med dem, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Målet är att minska intaget av salt, socker och andra ohälsosamma livsmedel hos befolkningen. Åtgärderna ska bygga på frivilliga insatser från branschen. Överenskommelsens innehåll avseende sockersötade livsmedel ska i huvudsak fokusera på barn och unga.

Delredovisningar av uppdraget sker årligen från 2021. Slutredovisning sker senas den 15 februari 2024.

Dela

Fler nyheter i Hälsa och Människor och Måltider

Tempe på åkerböna tog hem matinnovationspriset

En fullpoängare rent hållbarhetsmässigt och en produkt som bjuder på små insprängda smaksensationer. Så beskriver juryn det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Ät Stockholm: Hallstavik Tempe.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.