29 januari 2020
Tidigare har utbudet av MSC-märkta svenskfångade fiskar varit begränsat, men nu har de fått sällskap av både lubb, kummel, långa, gråsej och sjötunga. Även de lite mer kända fiskarna rödspätta och kolja ingår i detta fiske, och utgör den största andelen av fångsten.
Andra MSC-märkta svenskfångade fiskar som går att få tag på i dag är gös och sill. När det gäller MSC-märkta skaldjur finns blåmusslor, räkor och havskräftor, fångade av det svenska fisket på Västkusten.
– För svenska konsumenter betyder det att de får en större utbud av fiskarter som är både hållbart fångade och närfiskade av svenska fiskare i Nordsjön och Västerhavet, säger Linnéa Engström, programdirektör för MSC i Skandinavien och Östersjöregionen i en kommentar.
Kunskapen och intresset för andra arter har ökat bland de svenska konsumenterna de senaste åren. Enligt en rapport tänkt den genomsnittliga konsumenten som ville äta fisk till middag 2012 på i snitt fyra arter, nu är det istället närmare sju arter.
För att uppmuntra fler att testa nya arter släpper nu MSC även en smakguide för att guida de som vill testa de lite ovanligare arterna.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.