9 juni 2021
Den årliga Branschutvecklingspengen fördelar sig mellan djurslagen utifrån inbetalda medel. I år tilldelas projekt inom gris cirka 65 procent, nöt cirka 30 procent och lamm cirka 5 procent av den totalsumman på 3 miljoner kronor. I beslutsgruppen finns representanter från Sveriges Grisföretagare, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenska Fåravelsförbundet och LRF Kött. Ansökningarna administrera av Svenska Köttföretagen. Kriterierna är satta utifrån varje djurslags behov och utmaningar.
Gemensamt för alla djurslag är att projekten ska vara innovativa och nytänkande, gärna innebära samarbeten mellan flera aktörer samt bidra till lönsamhet i hela värdekedjan.
För gris ska medlem gå till konsumtionshöjande åtgärder för svenskt griskött samt projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.
Till nöt utgår bidrag till projekt som ökar kunskapen och föreslår åtgärder för att minska slaktanmärkningar hos nötkreatur och projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd samt till byggnader och inredning för nötkreatur som är innovativa och bidrar till ökad djurvälfärd, lönsamhet och hållbarhet.
Lammnäringen tilldelas bidrag för projekt som leder till ökad lönsamhet på gårdsnivå samt inom näringen för får och lamm samt projekt som bidrar till ökad kunskap inom området djurvälfärd.
Dela
Fler nyheter i Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.