19 november 2021
Fisket av löjrom i Vänern har traditioner som går tillbaka till 1960-talet. Fisket pågår under en kort och intensiv period varje mellan den 17 oktober och den 17 december är det tillåtet att fiska siklöja i Vänern.
Producentorganisationen Vänerlöjrom Ekonomisk förening ansökte om att få sin produkt med samma namn skyddad genom EU:s kvalitetssystem hos Livsmedelsverket. Efter godkännande lämnades ansökan in till EU-kommissionen. Och nu är alltså beslutet fattat – Vänerlöjrom får Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
EU-kommissionen har beslutat att skydda produkten Vänerlöjrom genom EU:s kvalitetssystem för skyddade beteckningar. Löjrommen registreras därmed med Skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
– Sverige har fått ytterligare en produkt med skyddad EU-beteckning och det är riktigt roligt. Vänerlöjromens smak och kvalitet är unik för fiskprodukter från våra insjöar. Detta är ett sätt att visa upp vad regionen runt Vänern har att erbjuda, inte minst i exportsammanhang, säger Camilla Bender Larson på näringsutvecklingsenheten på Jordbruksverket.
– Jag är jätteglad att vi nu äntligen har fått en europeisk kvalitetsbeteckning för Vänerlöjrom. Det har varit vårt största mål i föreningen. Känslan är mycket positiv. Det kommer att vara värdefullt för alla producenter av Vänerlöjrom, säger Thommy Möller som är ordförande i Vänerlöjrom ekonomisk förening.
Dela
Fler nyheter i Arkiv och Fiske och vattenbruk
Fiske och vattenbruk Trend Värdekedjan
Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”
Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.
15 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.