25 november 2019
De båda Skånebaserade organisationerna Livsmedelsakademin och Packbridge har tillsammans 250 medlemsorganisationer inom det privata näringslivet, offentlig sektor och forskning. Nu flyttar de ihop på samma adress på Anckargripsgatan i Malmö.
– Vi får en kraftfull plattform som blir ett viktigt och positivt steg till att stärka Skåne som en stark livsmedelsregion, säger Lotta Törner, vd för Livsmedelsakademin.
Sverige är beroende av skånsk livsmedelsnäring, som står för nästan en fjärdedel av all produktion i landet. Att utveckla en cirkulär livsmedelskedja, där resurserna används så effektivt som möjligt utan spill, är en av utmaningarna. Här har de båda organisationerna redan ett tätt samarbete. Tillsammans med IUC Syd driver de ett projekt som går på djupet i orsakerna till matsvinn i hela livsmedelskedjan, från producent, grossist och handel till konsument. I början av 2020 kommer man föreslå ett antal åtgärder som livsmedelsnäringen kan göra för att minska matsvinnet.
Skånes livsmedelsstrategi anger visionen att Skåne år 2030 ska ligga långt fram internationellt sett vad gäller den cirkulära ekonomin. Samhandling ska bidra till att en allt större del av maten förpackas i material som bidrar till ökad hållbarhet.
– Problematiken kring matsvinn är ett bra exempel där ett tätare samarbete mellan Livsmedelsakademin och Packbridge kan bidra till minskad klimatpåverkan. Framtidens förpackningar är designade på ett sätt som minskar matsvinnet, säger Marie Malmberg Lavsen, vd på Packbridge.
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.