– Det här påverkar inte bara det sortiment som finns i dag, säger Anna Ahlqvist, marknadschef och ansvarig för produktutveckling.
22 januari 2021
Svensk mat är förhållandevis salt och salt i för stora mängder kan skada vår hälsa. Det kan resultera i högt blodtryck och allvarliga följdsjukdomar. Men Livsmedelsbranschen arbetar på olika håll för att reducera mängderna i produktionen. Ett exempel är forskningsinstitutet RISE, som tillsammans med 15 aktörer från livsmedelssektorn sedan några år tillbaka driver projektet ReduSalt, vars syfte att sänka salthalten i svenska livsmedel.
Norrländska kött- och charkföretaget Nyhléns Hugosons har de senaste fem åren arbetat med att se över sitt produktsortiment. Hittills har det lett till en reducering av saltinnehållet med över tio procent, en halvering av använda tillsatser och en höjd kötthalt på vissa produkter.
– Vissa produkter behöver en del tillsatser för att de ska vara säkra och socker och salt har vi för smaken. Men vi ska alltid ha så lite som möjligt utan att det påverkar smak och kvalitet, säger Anna Ahlqvist, marknadschef och ansvarig för produktutveckling.
Hittills har det lett till en reducering av saltinnehållet med över tio procent, en halvering av använda tillsatser och en höjd kötthalt på vissa produkter.
– Det här påverkar inte bara det sortiment som finns i dag. Vi ser också att vi framåt i nya produkter tänker på att inte ha onödiga tillsatser och att mängden socker och salt hålls nere, tillägger Anna Ahlqvist.
Enligt företaget själva har detta inte påverkat smaken negativt. Tvärt om.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Primärproduktion och Värdekedjan
Svenska livsmedelsproducenter optimistiska inför årets slutspurt
Svenska livsmedelsproducenter såg sin försäljning minska under årets tredje kvartal men om deras prognoser för det sista kvartalet slår in blir det den starkaste tillväxten på tre år. Även livsmedelsexporten vänder upp efter flera års nedgång, enligt Livsmedelsföretagens senaste konjunkturbrev.
22 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.