27 februari 2023
En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Ica ger en bild av hur svenskarna tänker omfördela sin matbudget framöver. Mellanmål, fika och restaurangbesök ligger i topp bland de utgifter som de totalt 1 000 svarande tänker dra in på.
På frågan ”Vilka måltiders kostnad drar du först ner på?” svarar 32 procent mellanmål/fika, 26 procent middag med vänner, 22 procent brunch och 20 procent släktmiddag.
− Vi ser hur förändringar i samhället återspeglas i matvanor och måltider och det är tydligt att det är svårare för väldigt många att få ekonomin att gå ihop just nu. Det är därför viktigare för oss än någonsin att vara nära kunderna i deras vardag för att säkerställa att de får så mycket som möjligt för sina pengar, säger Eric Lundberg, vd Ica Sverige, i en kommentar.
På frågan ”Hur planerar du framåt inför 2023 när det gäller mat och ekonomi?” svarar drygt en av tre (37 procent) att de vill spendera mindre pengar generellt under 2023. 30 procent tänker dra ner på restaurang- och kafébesök, 25 procent vill minska på sitt matsvinn, 18 procent tänker göra storkok och frysa in och 11 procent vill äta mer vegetariskt.
− De senaste årens förändringar i omvärlden har visat att konsumenterna är snabba på att ställa om sina vanor för att anpassa matinköpen, säger Ann-Katrin Tottie, ansvarig för kundinsikt på Ica Sverige.
– Det är också intressant att se att så många som en av fyra väljer att minska sitt matsvinn och fler äter vegetariskt, vilket dessutom är ett sätt att både handla billigare och värna klimatet.
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Ica med syfte att undersöka målgruppens inställning till höga matpriser och konsumtionsförändringar. Undersökningen genomfördes 5-11 januari 2023 med 1 000 respondenter.
Dela
Fler nyheter i Trend och Värdekedjan
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.