22 augusti 2023
I juni presenterades de nya nordiska kostråden, NNR2023. Råden har inte bara skapat debatt här i Sverige utan även i vårt grannland Norge.
Anledningen är en och samma: Att hållbarhet för första gången vägts in som en viktig faktor, med följden att det rekommenderade intaget av rött kött kraftigt minskar. Från att ha varit 500 gram per vecka rekommenderas nu max 350 gram; och det röda köttet ska inte ersättas av exempelvis kyckling utan av växtbaserad kost.
Den norska regeringen tillsatte tidigare i somras en expertgrupp för att ta fram sina egna norska kostråd, som precis som i Sverige baseras på NNR.
Under Arendalsveckan i förra veckan (den norska motsvarigheten till Almedalsveckan) gjorde statssekreteraren för hälsodepartementet, Ole Henrik Krat Bjørkholt, det tydligt att de nordiska kostråden ska anpassas till norska förhållanden.
– De norska kostråden ska enbart utgå från hälsoeffekten. Miljöeffekten av kostråden kommer att diskuteras, men i ett eget kapitel, säger han till tidningen Nationen.
Han påpekade även att när myndigheterna ger råd är det viktigt för befolkningen att känna till syftet med råden:
– I Norge blir det här uteslutande hälsa.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Utblick
Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: ”Tid, tålamod och starkt engagemang”
Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.
29 oktober
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.