– Det är positivt med färre pekpinnar, säger kocken Arnt Steffensen, ordförande för norska Kost- og ernæringsforbundet.
27 augusti 2024
Efter att de nya Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR, presenterades i fjol vädrade såväl forskare som bransch- och intresseorganisationer farhågor kring att klimat och miljö vägdes in och inte bara hälsan. Och regeringen gav Livsmedelsverket ett tilläggsuppdrag inför framtagandet av de svenska nationella kostråden, där man ska väga in aspekter kring svensk livsmedelsproduktion.
En liknande debatt har även gått het i vårt grannland Norge, tills regeringen sonika bestämde att hållbarhet och miljö helt skulle hållas utanför de nationella kostråden. Fokus skulle vara hälsa.
Den allmänna uppfattningen i livsmedelsbranschen var att detta berodde på att man ville värna den inhemska köttproduktionen. Men när de norska nationella kostråden, eller ”Kostråd for god helse og gode liv” nyligen presenterades så låg de ändå väldigt nära nya NNR.
– Jodå, visst har man tagit hänsyn till klimat och miljö, man vill bara inte formulera det högt, säger Arnt Steffensen, ordförande för Kost- og ernæringsforbundet, vilket alltså är den norska motsvarigheten till Kost & Näring, där kockar och kostchefer som jobbar med offentliga måltider är organiserade.
Arnt Steffensen, ordförande för Kost- og ernæringsforbundet. Foto: Cappelen Damm
Exempelvis ligger rekommendationen för rött kött på max 350 gram per vecka, precis det som nya NNR förespråkar. Och rekommendationen för frukt och grönsaker är 500-800 gram per dag.
Men Arnt Steffensen gillar framför allt den övergripande ingångsformuleringen för de nya kostråden: ”Ha en varierad kosthållning, välj mest mat från växtriket – och ät med glädje”.
– Det känns väldigt positivt att man lyfter det där med matglädje och inte har den där vanliga pekpinne-mentaliteten. Om man fokuserar på att maten ska få lov att ta tid att laga och att man sitter länge vid bordet så blir den ofta mer hälsosam och med mer fullkorn och grönsaker.
Här är de övergripande råden från norska Helsedirektoratet:
- Frukt, bär eller grönsaker bör vara en del av alla måltider
- Låt grovt bröd eller andre fullkornsprodukter vara en del av flera måltider varje dag
- Välj oftare fisk och sjömat, böner och linser än rött kött. Ät minsta möjliga av charkprodukter.
- Ha ett dagligt intag av mjölk och mejeriprodukter. Välj produkter med mindre fett
- Godis, snacks och söta bakverk bör begränsas
- Drick vatten
FOTNOT. De svenska kostråden, som går ut på extern remiss 25 september, väntas lanseras i början av 2025.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Hållbarhet och Utblick
Förpackning Hållbarhet Mötesplatser
Nya märkningsregler förändrar spelplanen: ”Viktigt att se över sin kommunikation”
Farm to fork, digital matdata och green claims. Det är bara något av allt man kan få veta mer om under Märkningsdagen.
– Det händer otroligt mycket på lagstiftningsområdet just nu, säger advokaten Katarina Ladenfors på advokatfirman MarLaw.
5 november
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.