NordArom har vuxit ur kostymen – växlar upp med ny fabrik

Livsmedelsföretaget NordArom växer och bygger en sprillans ny produktionsanläggning i Norrköping för att öka volymerna och optimera sina flöden.
– Det är med skräckblandad förtjusning som vi gör den här satsningen, säger vd Johan Eriksson till Livsmedel i fokus.

I mer än 50 år har NordArom satt smak på allt från glass och bakverk till drycker och konfektyr.
– Vi är duktiga på att ”översätta smakspråket” och utvecklar applikationer till livsmedelsproducenter i hela Norden, men även för en stor del av övriga Europa, säger Johan Eriksson, vd för det Norrköpingbaserade företaget.

Han berättar att man under de senaste fyra åren gått mot strömmen och mer än fördubblat volymerna – trots både pandemi och lågkonjunktur, som fått en stor del av livsmedelsbranschen att gå på knäna.
– Den typen av produkter som vi är inblandade i verkar inte vara särskilt konjunkturkänsliga; konsumenterna vill äta godis och glass och dricka läskande drycker nästan oavsett vad, säger Helena Pantzar, produktions- och inköpschef på NordArom.
Hon är även projektledare för den nya fabriken på 4 500 kvadrat som nu projekteras, som ett direkt resultat av den stadigt ökade efterfrågan från livsmedelsindustrin.
– Vi har vuxit ur kostymen och kan inte bygga ut vår befintliga produktionsanläggning mer än vi redan har gjort. Nu tar vi höjd för att säkra upp produktionskapaciteten och gör den skalbar efter hur behoven förändras.

Den nya fabriken byggs på mark som ligger några kilometer ifrån den befintliga. Att ha huvudkontor, utveckling och delar av produktionen på ett ställe och resten av produktionen på ett annat ställer krav på kommunikation och inkludering, men ger även fördelar:
– Med två enheter får vi en helt annan flexibilitet och kan jobba närmare våra kunder, med workshops på plats här i fabriken. Det innebär även att vi kan optimera flödena för vår typ av verksamhet och satsa mer på automatiserade processer, säger Helena Pantzar och berättar att man kommer att kunna hantera volymer av ingående råvaror från ett ton och uppåt.
NordArom är miljöcertifierade enligt ISO 14001, som en del i företagets hållbarhetsprogram. AFRY Food & Pharma är samarbetspartner avseende projektering av flöden, processer och utrustning till vad som internt går under namnet ”framtidsfabriken”. Första spadtaget sätts i marken i april nästa år medan anläggningen väntas kunna tas i bruk på senhösten 2026.
– Vi ser det som ett stort privilegium. Det är ju inte varje dag man får möjlighet att bygga en helt ny fabrik. Vi gör den här satsningen med viss skräckblandad förtjusning, säger Johan Eriksson.
NordArom har i dag 41 medarbetare men kommer snart att behöva fler:
– Vi sticker gärna ut som ett företag med höga ambitioner och vill rekrytera folk med nischad kompetens. Är man sugen på att vara med på vår resa så kommer det att hända mycket spännande grejor i Norrköping framöver!

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Värdekedjan

Om krisen kommer: Här är matvarorna som får en ”tick in the box”

Vad behöver man egentligen ha hemma i skafferiet om krisen eller kriget kommer? MSB ger i alla fall delvis svaret på den frågan i sin nya broschyr. Men Livsmedel i fokus har frågat dem som vet bättre!

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.