Nitritfritt bacon ska göra danskt fläsk hetare i Sverige

Det danska charkföretaget Danish Crown Foods Sverige lanserar ett nitritfritt och Ä-märkt bacon under varumärket Tulip på den svenska marknaden. – Det hjälper konsumenter som vill ha livsmedel fria från tillsatser, säger Gabriella Lysell, marknadschef på Danish Crown Foods Sverige.

Tulips ekologiska bacon innehåller inget annat än ekologiskt sidfläsk från danska utegrisar och salt, dessutom är det rökt med bokspån. Nu har det blivit Ä-märkt av den ideella konsumentföreningen Äkta vara som driver frågor om bättre matkvalitet.

– Vi har inte marknadsfört det här baconet, ändå säljer det väldigt bra, så vi ser ju konsumentbehovet, säger Gabriella Lysell i en kommentar.

Nitrit är ett mycket vanligt konserveringsmedel i bacon och andra charkprodukter. Det används bland annat för att förlänga hållbarheten och för att göra köttet mer rosa.

Enligt Björn Bernhardsson, verksamhetsledare för Äkta vara, har det tidigare bara varit enstaka mindre charkuterister här i Sverige som tillverkar bacon utan nitrit. Annat är det i Danmark – där är allt ekologiskt bacon nitritfritt.

– Vi tycker att det är väldigt positivt att det kommer ett nitritfritt alternativ på baconhyllan. Det finns många konsumenter som efterfrågar det, säger Björn Bernhardson.

Tulips ekologiska och Ä-märkta bacon finns att köpa hos Ica och Coop.

AGNETA RENMARK

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.