Näringsexperten: Nej, matvanorna har inte försämrats

Blir svenska folkets matvanor bättre eller sämre? Tja, det beror både på hur man mäter och vilken tidsperiod som avses. Enligt Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen finns det inget som tydligt talar för att vi äter sämre i dag än tidigare.

När Elisabet Rytter medverkade under Livsmedelsdagarna i Tylösand för att prata mat och hälsa menade hon att svenska folkets matvanor inte alls blivit sämre som det ibland påstås. Detta trots att försäljningsstatistik visar att frukt och grönt minskat under lågkonjunkturen.
– Ser man på statistik som greppar över en längre tidshorisont än det rent momentana så ser man flera positiva trender. En av de ”färskaste” undersökningarna om vår livsmedelskonsumtion (Livsmedelsverkets Matkorg 2022) visar till exempel en långvarig positiv trend för grönsaker och mindre sötsaker, säger hon. Samtidigt ligger viss konsumtion still, såsom exempelvis fullkornsintaget.
– Så det handlar om vilken statistik man väljer och vilket tidsperspektiv man har.
Enligt den omfattande forskningsrapporten Global Burden of Disease är just fullkorn det som är absolut viktigast för hälsan att äta mer av.
– En annan viktig faktor är att minska på saltet och enligt Livsmedelsverkets rapport Matkorgen har svenskarnas intag av salt minskat under flera år. Här har livsmedelsindustrins målmedvetna arbete med att minska saltet i bland annat charkprodukter och bröd spelat stor roll, säger Elisabet Rytter och fortsätter:
– Därför är det viktigt att prioritera forskning och utveckling. Då får vi fram nya sätt att skapa goda och mer hälsosamma livsmedel.
Och apropå det här med kost och hälsa: I dag onsdag 25 september har Livsmedelsverket bjudit in till en hearing om nya nationella kostråden och Elisabet Rytter är en av dem som är på plats.
– Jag tror inte att det blir några radikala förändringar men det blir intressant att ta del av förslagen och att sedan diskutera detta med våra medlemsföretag. Livsmedelsföretagen är ju en given remissinstans och vi ser fram emot att ge våra samlade synpunkter till myndigheten.

BILDEN: Annica Sohlström , generaldirektör på Livsmedelsverket, och Elisabet Rytter medverkade båda under Livsmedelsdagarna för att prata om mat, hälsa och de nya svenska kostråden som presenteras i januari.

 

 

 

 

 

Dela

Fler nyheter i Förädling och Hälsa och Mötesplatser

Skånemejerier om det svenskt ostlyftet: “Vi lyssnar på konsumenterna”

Den importerade hårdosten dominerar i svenska kyldiskar. Men på Skånemejeriers mejeri i Kristianstad driver man utvecklingen mot ett utökat utbud av svensk ost.
– Vi satsar på njutningsupplevelser, säger anläggningschefen Stefan Andersson.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.