Miljardstöd ska öka innovationsgraden inom svensk sjömat

Drygt två miljarder kronor från det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet ska bidra till ett mer hållbart fiske och vattenbruk – och öka utbudet av svensk sjömat.
– Vi vill utveckla konkurrenskraftiga och innovativa företag, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket

I dag, 1 december, öppnar det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet, vilket innebär nya möjligheter för både yrkesfiskare och den som driver eller planerar att starta ett vattenbruksföretag att söka stöd.

Totalt finns det 2,15 miljarder kronor att söka fram till år 2027, inom 22 olika segment.

­– Programmet ger ökad möjlighet till svenskproducerad sjömat, som fiskad och odlad fisk, skaldjur och alger. Vi gör detta genom att utveckla konkurrenskraftiga och innovativa företag inom fiske, vattenbruk och beredning, säger Andreas Mattisson, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket.

­Programmet innehåller även åtgärder för att skydda, bevara och återställa den biologiska mångfalden i sjöar och hav.
De flesta av stöden vänder sig till företag inom yrkesfiske och vattenbruk men det finns även möjlighet för universitet, producentorganisationer, intresseorganisationer, kommuner och myndigheter att söka.

Dela

Fler nyheter i Fiske och vattenbruk

Så ska algerna nå ut brett: “Enorm potential”

Det krävs stegvisa förändringar och en långsiktig strategi för att öka efterfrågan på algbaserade livsmedel, enligt en färsk rapport från Jordbruksverket.
– Vi vill vi att utvecklingen ska gå snabbare och att vi i Sverige börjar äta mera alger redan i dag, säger Kajsa Olsson, marknadschef på Nordic Seafarm.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.