Mer grönsaker och snacks samt mindre socker och alkohol under pandemin

Pandemin har gjort avtryck på våra matvanor. Det har blivit mer grönsaker och mindre socker, alkohol och kött samtidigt som vi har stoppat i oss mer snacks och lagt på oss några kilon. Det visar YouGovs årliga Food & Health-rapport, som beskriver de nordiska konsumenternas inställning till mat, livsstil och hälsa.

Det gångna året med pandemin har påverkat oss på många sätt, inte minst när det gäller våra mat- och dryckesvanor. I alla nordiska länderna anger de flesta att de äter mer hälsosamt. Till exempel uppger många att de äter mer grönsaker (31 %) och dricker mindre alkohol (26 %) och socker (24 %). Köttet har också minskat, främst nötkött (17 %), fläskkött (17 %) och processat kött (16 %).

Många har också ätit mer snack. Danskarna och norrmännen har öka sin snackskonsumtion mest (24 % respektive 23 %) under det senaste året med nedstängningar och isolering. I Sverige är det något färre som har ökat mängden snacks under pandemin. (19 %).

Hemmasittandet och snacksätandet avspeglar sig på vikten. Mellan en tredjedel och en fjärdedel (från 32 % i Danmark till 24 % i Finland) av befolkningen i de nordiska länderna anger att de ökat i vikt under coronaåret. Det är betydligt flera jämfört med de senaste fyra åren, då omkring en femtedel (20–22 %) angett att de ökat i vikt varje år.

YouGov har i 15 år undersökt nordiska konsumenters inställning till mat, klimat och hälsa. Food & Health 2021 baseras på 4 000 intervjuer med representativt utvalda personer från 18 år och uppåt från YouGov-panelen i Sverige, Danmark, Norge och Finland. 1 000 intervjuer genomförs i varje land. Undersökningen är genomförd mellan den 10 och 17 mars 2021.

Dela

Fler nyheter i Corona och Hälsa

Hon ska öka konsumtionen av fullkorn: “Tid, tålamod och starkt engagemang”

Maria Alexandersson är projektledare för Fullkornsfrämjandet. Uppdrag? Att få fler svenskar att få upp ögonen för vikten av att äta fullkorn.
– När man väl förstår är det egentligen ganska enkelt, säger hon till Livsmedel i fokus.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.