12 november 2019
Att bönor från Sverige har ett lägre klimatavtryck än nötkött från Brasilien känner de flesta till, men det är inte alltid lika enkelt att göra klimatsmarta val bland andra livsmedel.
För att hjälpa konsumenten att minska sitt klimatavtryck har Mat.se lanserat världens största klimatmärkning av livsmedel som omfattar 3 000 av nätbutikens matvaror.
– Det är extremt svårt för konsumenten att göra medvetna val. Därför har vi tagit fram en märkning som gör det enkelt för kunden att välja klimatsmart mat, säger Karin Jelkeby som är verksamhetsansvarig på Mat.se.
Klimatmärkningen bygger på en databas som har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE och med stöd från Axfoundation och Axel Johnson. Varorna har undersökts genom livscykelanalyser som tar hänsyn till alltifrån tillverkningsprocesser och energiåtgång till transporter. Genom att visa antal koldioxidekvivalenter per kilo blir varorna jämförbara.
– Det unika är att den här klimatdatabasen riktar sig direkt mot konsumenten och det är ett viktigt steg på vägen mot målet att halvera vår klimatpåverkan från livsmedel. Där har matbutiker en nyckelroll att spela, säger Thomas Angervall, enhetschef på RISE.
I dag står livsmedel för cirka 25 procent av de svenska hushållens sammanlagda klimatavtryck och för att minska detta behövs en smartare produktion, förändrad konsumtion och ett minskat svinn genom hela kedjan.
Hur klimatmärkningen kommer tas emot av konsumenterna är en fråga som kvarstår även om pilottestet på just mat.se föll väl ut.
– Våra konsumenter efterfrågar den här typen av information och vi är otroligt stolta över att vara först med detta, säger Karin Jelkeby, som hoppas att företaget kan gå i bräschen för andra i branschen genom satsningen.
ELLEN LARSSON
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.