20 december 2019
I en allt mer uppkopplad värld behöver vi hitta stunder där vi lägger ifrån oss telefonen och lämnar datorn. Vad passar då bättre än att ta sällskap av en riktig bra bok, som både förundrar och förnöjer?
Här är heta boktips från kokboksexperten Pelle Agorelius, Sara Sundquist på Livsmedelsföretagen, matjournalisten Anna K Sjögren, Maria Sitell på Brödinstitutet och Livsmedel i fokus redaktör Agneta Renmark.
Ålevangeliet
Patrik Svensson har skrivit en ålens egen kulturhistoria med sådan kraft att han hyllats av kritikerna och belönats med Augustpriset. Ålen har fascinerat och gäckat naturvetare och filosofer genom årtusenden men blir här också en berättelse om ursprung, relationer och överlevnad. Existentiella frågor ställs på sin spets kring vad är det att vara ål och vad är det att vara människa – och om båda arternas dagar på den här jorden är räknade.
Svälten: hungeråren som formade Sverige
Torka, hungersnöd och barkbröd. Författaren Magnus Västerbro berättar om en av de värsta naturkatastroferna i Sveriges historia, missväxten under 1867-69, och hur dess effekter förstärktes av politiska felbeslut och misstag. En gastkramande historia som bara är fyra generationer bort, och som har en hel del att säga om varför dagens livsmedelsproduktion ser ut som den gör.
Myter och Maskiner – industrimatens ärorika historia
Bakom våra mest vardagliga livsmedel ligger en lång och fängslande historia. Matforskaren Andreas Håkansson målar upp de livsöden och vetenskapliga genombrott som lett fram till öl, ketchup, strösocker, formfranska och mycket mer. Det här är historien om vardagshjältarna på matbordet – och ett starkt slag för livsmedelsindustrin.
Middag med Mandela – möten, minnen och recept
Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl varvar barndomsminnen med recept och politiska tankar om mat och bjuder in läsaren till ett antal personliga och unika möten som på olika sätt har maten som utgångspunkt. Förutom att bjuda på en oförglömlig middag med Nelson Mandela spisar hon sallad med Göran Persson och äter hummus med Michael Bindefeld. Personliga matminnen varvas med recept på allt från norrländska glödhoppor till kubanskt fläsk.
Krusbärsboken
Kocken och skribenten Jens Linder och forskaren Martin Ragnar ger sig i kast med ett av våra mest underskattade bär: krusbäret. Ett omfattande verk med en fin blandning av historia, botanik, matlagning och dryckesberedning. I boken finns även världens första recept på dillkött, där ättikan bytts ut mot – krusbär!
AGNETA RENMARK
Dela
Fler nyheter i Arkiv
Sätherberg: ”Ingen risk för matbrist”
”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.
22 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.