11 mars 2025
I “En Gemensam PUSH” presenteras konkreta åtaganden för att göra det enklare för människor att äta hälsosamt och minska kostrelaterade sjukdomar. Rapporten har tagits fram av innovationsplattformen PUSH, ett Vinnova-finansierat projekt som drivs av Livsmedelsakademin, Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat samt Chalmers tekniska högskola.
Under drygt ett år har teamet bakom PUSH arbetat med att mobilisera företag och organisationer inom det svenska matsystemet bakom en stor mission: Att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla.
– Det här är en milstolpe då det är första gången så många ledande aktörer från så olika verksamhetsområden inom det svenska matsystemet samlas för att formulera konkreta åtaganden för bättre folkhälsa. Att aktörerna inom matsystemet samverkar är avgörande för att vi ska lyckas, säger Amanda Allvin på Livsmedelsakademin.
Några exempel från rapporten är Lidl, som kommer att minska mängden socker och salt i sina egna märken med 20 procent, och Sodexo som fortsätter övergången till sitt koncept 50/50 i färsrätter för att minska intaget av rött kött och öka konsumtionen av baljväxter.
– Vi behöver flytta fokus från att matval är enbart individens ansvar och i stället skapa ett matsystem där det blir enkelt att välja hälsosam mat. Vi måste lyfta ansvaret för våra matval från att bara ligga på individen och förändra hela matsystemet så att det blir lätt att välja det hälsofrämjande. Företagen bakom den mat vi äter har en nyckelroll i att skapa en mer hälsosam och hållbar framtid. Genom att samarbeta, följa upp och skala upp insatser kan vi minska sjukdom och förbättra folkhälsan på riktigt, säger Anna Jörnvi på Dietisternas Riksförbund.
Rapporten markerar starten på en långsiktig förändring. Planen är att följa upp åtagandena årligen för att säkerställa att de gör skillnad. Samtidigt skapas ett nätverk där företag och organisationer inspirerar och stöttar varandra i sitt förändringsarbete.
– Vi kan inte vänta. Mat är en av de största faktorerna bakom livsstilssjukdomar – och det är fullt möjligt att förändra matsystemet så att hälsosamma val blir det självklara valet, säger Anna Lindelöw Mannheimer från Frisk Mat.
PUSH är en innovationsplattform som finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova. Plattformen drivs av Livsmedelsakademin, Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat och Chalmers tekniska högskola. PUSH:s mission är att matsystemet år 2035 ska främja ett friskt liv för alla.
Dela
Fler nyheter i Hälsa och Värdekedjan
Matprisökningarna: Regeringen sätter tryck på branschen – som svarar
Matpriserna rusar igen och kritiken mot branschen växer. Nu kallar regeringen till sig branschen för ett samtal om livsmedelspriserna – medan Svensk Dagligvaruhandel lanserar fyra politiska förslag som ska dämpa prisutvecklingen på mat och stärka konkurrenskraften i livsmedelskedjan.
13 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.