Mat och klimat i fokus under norska livsmedelsdagar

Hållbara matsystem, gröna utmaningar och gurkparadoxer. Ingela Marklinder, universitetslektor vid Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet, deltog i norska Naeringsmiddeldagene i slutet av januari och delar här med sig av sina personliga reflektioner.

Den norska livsmedelsföreningen Teknologisk Matforum bjuder in till Naeringsmiddeldagene 2020 på Clarion Hotel The Hub i Oslo.

Föreningen firade 70 år förra året, berättar Anne-Lise Iversen, som leder arbetet på kansliet.

Programmet för årets konferens präglas av hållbarhet. Oslo kommuns ordförande Marianne Borgen hälsar oss välkomna till Oslo och därefter öppnar Stig-Yngve B. Pedersen, styrelseordförande på Teknologisk Matforum, konferensen med orden “Det Grönne – hvordan löser vi utfordringene?”

Intresserat lyssnar sedan 188 registrerade in en portion av EAT Lancet kommissionens hållbara matsystem. Norge planerar att reducera klimatutsläppen med 40 procent innan 2030. Bärkraftig produktion av kyckling, ägg och rött kött belyses. Norge ligger också bäst till när det gäller världens lägsta andel antibiotikaanvändning i djurproduktionen. Klimat-tal och CO2-ekvivalenter känns nu väldigt konkret och nära. Flera intressanta perspektiv kan läggas till ämnen för presentationer såsom plastförpackningar, tillverkning av polyester av PET, cucumberparadoxen, fake news, matskandaler och salmonella. 

INGELA MARKLINDER

Dela

Fler nyheter i Arkiv

Sätherberg: “Ingen risk för matbrist”

”Det finns ingen risk för matbrist”, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg på en presskonferens i tisdags.nDäremot är ökade livsmedelspriser, sämre lönsamhet för jordbruket och minskad matproduktion några av de konsekvenser som Ukrainakrisen kan få på den svenska livsmedelsförsörjningen.

Gå med i nätverket idag!

Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.