6 mars 2025
Information om koldioxidekvivalenter per produkt har sedan tidigare funnits i produktinformation och statistikverktyg i Martin & Serveras e-handel. Nu blir det möjligt att testa sig fram och reducera sin klimatpåverkan bara genom att välja rätt råvaror och ursprung på maträtter i ett verktyg direkt för menyplanering.
– Vi vet att många av våra kunder vill kunna servera rätter som är både lönsamma och klimatsmarta, nu blir det enkelt att lyckas, säger Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef på Martin & Servera-gruppen.
I kalkylatorn syns varje ingrediens i maträtten, så att testa sig fram genom att byta ut en råvara mot en annan för att minska rättens klimatavtryck är enkelt. Rättens totala klimatavtryck i koldioxidekvivalenter ändras automatiskt när en ingrediens byts ut eller ett recept förändras.
Att driva utvecklingen mot mer klimatsmarta rätter på restaurangers menyer är utmaningar som ligger utanför Martin & Serveras egen verksamhet.
– För att klara klimatmålen behövs samarbete. Därför sker det mesta – och bästa – klimatarbetet i dialog med våra kunder och leverantörer. Vi hoppas att det här ger restauranger ökade möjligheter att sprida kunskap och kanske involvera restauranggästerna i omställningen.
Klimatvärdena är framtagna av Consupedia och baseras bland annat på RISE klimatdatabas för livsmedel.
Dela
Fler nyheter i Hållbarhet och Måltider
Måltider Primärproduktion Värdekedjan
Smart verktyg ger mer lokal mat på offentliga fat
”Närmast” är namnet på ett digitalt verktyg som kortar logistikkedjan och ger lokala matproducenter möjlighet att sälja sina produkter direkt till offentliga kök.
– Vi vet att lokal mat efterfrågas i offentlig sektor, säger Jenny Gullstrand, projektledare på Sörmlands Matkluster.
4 mars
Gå med i nätverket idag!
Så missar du inte de viktigaste branschnyheterna, temaseminarierna och studiebesöken.